Svijet

MORA IZ LONDONA: Johnson ustraje na odustajanju od backstopa, EU i Irska protiv

Piše: PolitikaPlus/Hina

Novi britanski premijer Boris Johnson u četvrtak je u telefonskom razgovoru s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom ponovio kako se mora odustati od takozvanog "backstop" rješenja za irsku granicu ako se želi izbjeći brexit bez sporazuma, dok europski političari i irski premijer upozoravaju Johnsona da to nije opcija. 

Johnson je u svom prvom govoru u svojstvu premijera pred britanskim parlamentom poručio da se, ako se želi postići dogovor s Bruxellesom, treba ukloniti "backstop", zaštitni mehanizam za irsku granicu. 

"Mora biti jasno shvaćeno da put prema sporazumu o brexitu ide preko napuštanja backstopa", rekao je novi britanski premijer. To je ponovio i u telefonskom razgovoru s Jean-Claude Junckerom, predsjednikom Europske komisije na odlasku.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u četvrtak je rekao novom britanskom premijeru Borisu Johnsonu da je sporazum koji je s Bruxellesom postigla njegova prethodnica Theresa May najbolji i jedini moguć, otkrila je glasnogovornica Europske unije. 

"Backstop" je mehanizam kojime se htjelo izbjeći povratak tvrde granice između Republike Irske, članice EU-a, te Sjeverne Irske, dijela Ujedinjenog Kraljevstva koje želi izaći iz tog saveza.

Ukidanje graničnih kontrola između dviju država bilo je jedan od ključnih aspekata Sporazuma na Veliki petak iz 1998. godine kojim su završena desetljeća krvavih sukoba u Sjevernoj Irskoj. London odbacuje ideju o ostanku Sjeverne Irske u carinskoj uniji jer bi to stvorilo prepreke u trgovini s ostatkom UK-a. 

Glasnogovornica Europske komisije Mina Andreeva je nakon Johnsonovog govora u parlamentu poručila kako EU neće ponovno pregovarati o sporazumu o brexitu "kad je u pitanju backstop". 

"Očekujemo da Velika Britanija ispuni svoja obećanja da izbjegne tvrdu granicu dok štiti irsko mjesto na unutarnjem tržištu", rekla je glasnogovornica. Opciju odustajanja od backstopa je potom odbacio i glavni europski pregovarač za brexit Michel Barnier. 

Irski premijer Leo Varadkar u četvrtak je upozorio da je backstop ključni dio sporazuma o izlasku i da bez njega u vodu pada i taj dogovor. 

Dan ranije je kazao kako je Johnsonova ideja o postizanju novog sporazuma "nije iz stvarnog svijeta", a u četvrtak je izrazio nadu da se neće dogoditi brexit bez dogovora te je istaknuo da većina u Sjevernoj Irskoj želi backstop. Sam Johnson insistira na tome da će Britanija napustiti EU 31. listopada, sa ili bez sporazuma. 

I čelnici škotske i velške vlade u četvrtak su upozorili Johnsona da "odmah odbaci brexit bez sporazuma" kako bi se izbjegle "katastrofalne posljedice" za te dvije britanske regije, prenosi dpa. 

Škotska premijerka Nicola Sturgeon je najavila da će "blokirati" Johnsonov plan izlaska bez dogovora, a u pismu koje mu je poslala u četvrtak ga je podsjetila na analizu škotske vlade koja je pokazala da će izlazak iz EU Škotsku koštati 100 tisuća radnih mjesta, piše britanski Guardian.  

Adam Price, čelnik velške stranke Plaid Cymru, upozorio je britanskog premijera da će Wales "biti jedna od prvih žrtava brexita bez sporazuma", piše dpa. 

"Stručnjak za stručnjakom, čak i sama britanska vlada, potvrđuju da će nas katastrofalna politika kojom prijetite dovesti do katastrofe za proizvodni sektor, velške farmere i naše seoske zajednice", napisao je Price. 

Na referendumu o britanskom članstvu u EU-u 62 posto Škota je glasalo za ostanak u tom savezu, kao i Sjeverna Irska s 55,8 posto. Engleska je izabrala odlazak s 53,4 posto, kao i Wales s 52,5 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BREXIT, boris johnson, eu, Irska