Kultura

KNJIGA: Objavljena knjiga "Vrijeme bez namjere" Marine Viculin

Piše: PolitikaPlus/Hina

Knjiga "Vrijeme bez namjere" Marine Viculin, sa 67 tekstova koja je ta istaknuta povjesničarka umjetnosti pisala uz fotografske izložbe koje je organizirala, objavljena je u nakladi Instituta za suvremenu umjetnost.

Riječ je o izložbama koje su se održavale u okviru ciklusa "Snapshot/Brzo okidanje" i izložbi u Galeriji Waldinger u Osijeku, između 2004. i 2014. godine, sve do njezine prerane smrti početkom 2015.

O motivima nastanka te knjige, koje ima 444 stranice, kao i radu Marine Viculin govore uvodni tekstovi urednika Igora Kuduza i Janke Vukmir, dok su na kraju uvršteni, među ostalim, kronologija izložbenih ciklusa i kazalo imena.

Po riječima Janke Vukmir, knjiga "Vrijeme bez namjere" potaknuta je ciklusom fotografskih izložbi "Snapshot/Brzo okidanje", koje su se brzo smjenjivale, bile informativne i nepretenciozne, a koje je Viculin kontinuirano vodila od 2004. do kraja života, ravnopravno predstavljajući početnike i veterane hrvatske fotografije.

"Iako se serija izložbi održavala u Zagrebu, pri čemu je daleko najveći broj izložbi bio održan u prostoru Kule Lotrščak, a nekoliko kasnijih u podrumu Klovićevih dvora, neke su izložbe bile izmještene u javni prostor ili pak predstavljene izvan Zagreba, u Osijeku", podsjetila je Vukmir u predgovoru knjige.

"Brzom okidanju se kasnije pridružila, ili bolje rečeno, iz njega je proizišla, i serija izložbi First Shot/Prvo okidanje namijenjena sasvim mladim fotografima i mlađim kustosima fotografije što je utjecalo i na širenje znanja i interesa za fotografiju i fotografe, a fotografima omogućavalo prilike kakve ranije nisu imali", dodala je.

Marina Viculin je od 2007. bila i kustos izložbenog programa u Galeriji Waldinger, pri Gradskim galerijama Osijek, čime se bavi drugo poglavlje te knjige, u sklopu kojega su bili predstavljani umjetnici različitih usmjerenja i generacija, pri čemu je dominirao izbor umjetnika srednje generacije koji su često zanemareni hrvatskom kulturnom politikom i čija je vidljivost često u javnosti najmanja.

Tom je serijom izložbi omogućila umjetnicima i njihovim radovima veću vidljivost i dostupnost široj publici te vlastiti pristup i interpretaciju kojom je obogatila korpus hrvatske likovne kritike, ističu iz Instituta za suvremenu umjetnost i najavljuju da će se knjiga predstaviti u rujnu u Zagrebu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KULTURA, KNJIGA