Hrvatska

DODATNI GOSPODARSKI RAST: SDP predstavio plan i prijedlog za potpunu legalizaciju konoplje

U SDP-ovom prijedlogu je navedeno kako bi svaka punoljetna osoba mogla uzgajati do devet biljaka u cvijetu...

FOTO: SDP
Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić i predsjednica Savjeta za zeleni razvoj Mirela Holy u središnjici stranke predstavili su Lex specialis – zakon koji bi omogućio iskorištavanje punog potencijala konoplje.

„SDP se zauzima za potpunu legalizaciju marihuane i omogućavanje uzgoja industrijske konoplje uz iskorištavanje cijele biljke. Legalizacijom i liberalizacijom pod kontrolom države ostvarili bi se dodatan rast i prihod, time bi se otvorila nova radna mjesta, dodatno bi se razvio turistički sektor, rasla bi poljoprivredna proizvodnja i BDP,“ istaknuo je čelnik SDP-a.

Dodao je i da je posljednjim promjenama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga omogućena je djelomična legalizacija indijske konoplje u medicinske svrhe i to samo ovlaštenim tvrtkama, no te promjene ipak neće omogućiti iskorištavanje punog ekonomskog, okolišnog i društvenog potencijala konoplje, što je potrebno da bi uzgoj konoplje snažnije pridonio hrvatskom gospodarstvu.

Napomenuo je da je stoga nužno posebnim zakonom, lex specialisom, obuhvatiti sve gospodarske, okolišne i društvene potencijale ove biljke kako bi Hrvatska postala predvodnica u korištenju svih njenih potencijala. Formirala bi se i  Agencija za konoplju  koja bi odgovarala za svoj rad Vladi, Saboru i javnosti i regulirala pitanja poput maksimalne površine uzgoja, kontrole prerade, prometa konoplje i proizvoda.

„SDP će krenuti u izradu drafta Lex specialisa o konoplji koji ćemo staviti na javnu raspravu, ne samo u krugu stranke, već i s građanima. Nakon javne rasprave, finalizirat ćemo prijedlog lex specialisa i pustiti ga u saborsku proceduru,“ rekao je Bernardić.

Mirela Holy je istaknula kako interes proizvođača za konoplju raste iz godine u godinu.

„Ambicija nam je Hrvatsku učini državom predvodnicom u korištenju svih potencijala konoplje, uključivši tu osnivanje klinika za liječenje i ublažavanje bolova pripravcima od konoplje, stvaranje pravnog okvira za korištenje konoplje u građevinskoj, tekstilnoj, kemijskoj, papirnoj, prehrambenoj, kozmetičkoj, farmaceutskoj, automobilskoj i svemirskoj industriji. U suprotnom, Hrvatska će i dalje ostati ograničena na korištenje konoplje u svrhe proizvodnje proizvoda prehrambene i kozmetičke industrije te proizvođačica sirovine, a ne visoko kvalitetnih finalnih proizvoda s velikom dodatnom vrijednošću,“ navela je Holy.

Svojim modelom regulacije konoplje, SDP predlaže da svaka punoljetna osoba za svoje potrebe, bez poreza, treba moći uzgajati do 9 biljaka u cvjetanju. Svaka pravna ili fizička osoba imat će jednako pravo baviti se komercijalnim aktivnostima u pogledu uzgoja, prometa i prerade svih sorti konoplje. Svaka pravna ili fizička osoba koja zadovolji visoke kriterije kvalitete uzgoja i proizvoda, moći će uzgajati za potrebe zdravstvenog sustava. Prihodi od nameta bit će korišteni za konstantno ulaganje u poticanje industrije prerade konoplje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

marihuana, sdp, konoplja