Scena

NOVA IZDANJA: Novi Fosili, 22. Dalmatinska šansona Šibenik 2019, TS Žeteoci

Piše: PolitikaPlus/Hina

"50 originalnih pjesama" za 50 godina najbolje hrvatske pop skupine Novi Fosili
 

Nevjerojatna karijera jedne od najvećih grupa svih vremena, Novih Fosila, publici je omogućila pregršt hitova koji su i danas sveprisutni i koji nikada neće biti zaboravljeni. Ove godine najuspješnija hrvatska pop skupina obilježava 50 godina  koncertom u velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu 1. listopada, a savršeni podsjetnik za pjesme koje su obilježile njihovu karijeru je novo trostruko CD izdanje Croatia Recordsa iz edicije "50 originalnih pjesama"
"Tijekom 1977. i 1978. godine u tadašnjem Jugotonu snimali su i miksali svoj prvi
album "Da te ne volim" koji je prodan u dijamantnoj nakladi. Na ovom albumu uz
naslovnu hit pjesmu nalaze se i ostali hitovi: "Diridonda", "Neka vali gingolaju svoje
barke" (osvojila 1. mjesto na Splitskom festivalu 1978. godine), "Lastavice mala" i
"Sanjaj me". Idući album "Nedovršene priče" objavljen je 1980. godine, a Rajko Dujmić je u želji da dobije meki mediteranski zvuk odlučio snimati ga i miksati u Milanu. Za platinastu nakladu ovog albuma zaslužne su pjesme "Tako je malo riječi palo", "Nikad više staro vino", "Šuti, moj dječače plavi" i "Najdraže moje". Slijedi ga dijamantni album "Budi uvijek blizu" s nevjerojatnih 690 000 primjeraka u samo godinu dana te evergreenima "Plava košulja"," Saša", "Tonka", "Budi uvijek blizu" i "Ključ je ispod otirača". Godine 1982. izlazi još jedna dijamantna ploča "Za djecu i odrasle". S ovih nekoliko albuma Novi Fosili postaju najpopularnija pop grupa u tadašnjoj državi, a Rajko Dujmić autor koji je znao i mogao napisati samo hitove. Iako se sve činilo savršenim, pjevačica Đurđica Barlović nakon udaje i rođenja sina ne može više pratiti ritam učestalih turneja te se dogovorno povlači iz grupe i nastavlja solističku karijeru. Osnivač Novih Fosila Slobodan Momčilović Moka otkriva mladu i talentiranu Sanju Doležal, tadašnju pjevačicu teen grupe Prva ljubav koja svojom energijom i mladalačkom poletnošću unosi u grupu veliku količinu pozitivne energije koja je utjecala i na stvaralački rad Rajka Dujmića",
piše u knjižici izdanja urednica Klaudija Čular.

"Godine 1983. objavljuju album "Poslije svega" na kojem se nalazi kultna pjesma
"Milena". Novi fosili nastavili su nizati svoje uspjehe na raznim festivalima, a s
pjesmom "Ja sam za ples" 1987. godine u Bruxellesu dobili su i priznanje država
natjecateljica na Eurosongu osvojivši visoko četvrto mjesto. Dvije godine poslije izlazi još jedan uspješan album "Tvoje i moje godine", ali iste godine grupa se suočila s iznenadnom smrti lidera Moke. Na bubnjevima ga mijenja Nenad Šarić, do tada dobar prijatelj grupe. Godinu dana kasnije, 1986., izlazi album "Za dobra stara vremena" s istoimenom kultnom pjesmom koja će kao i njen naslov u mnogočemu zauvijek obilježiti Nove fosile. Idućih nekoliko godina Novi fosili objavljuju albume: "Dijete sreće" (1987.), "Nebeske kočije" (1988.), "Obriši suze generacijo" (1989.) i "Djeca ljubavi" (1990.). Tijekom Domovinskog rata članovi se međusobno razilaze. Rajko Dujmić nastavlja sa skladateljskim radom, a u suradnji s Zrinkom Tutićem nastala je i povijesna pjesma "Moja domovina" koja je okupila najveća imena hrvatske glazbene scene. Vladimir Kočiš započinje samostalnu karijeru, Marinko Colnago svoje glazbeno iskustvo koristi na druge načine, a Sanja Doležal i Nenad Šarić posvećuju se zajedničkom obiteljskom životu."
, piše Klaudija Čular o zlatnom razdoblju grupe Novi Fosili.

Iako je bilo nekoliko ponovnih okupljanja, članovi Novih Fosila ipak su se više posvetili solo karijerama. 2006. godine Institut hrvatske glazbene industrije dodijelio im je posebno priznanje za najtiražniju grupu u povijesti hrvatske diskografije. I baš kao što urednica Klaudija Čular piše u knjižici izdanja, "pjesme koje su nam ostavili u nasljeđe su one koje najviše govore o njihovoj neprolaznosti i koje s jednakim veseljem pjevaju neke nove generacije." 
Svakako treba spomenuti one koji su Nove Fosile stvorili i tijekom višedesetljetne karijere svrstali na najvišu poziciju najuspješnijih grupa naših prostora, a to su redom od početka djelovanja do ratnih godina: Slobodan Momčilović Moka, Vjekoslav Kink, Ivica Piškulić, Slavomir Cvija, Toni Pavić Tuna, Zvonimir Makar Šiljo, Marinko Colnago, Milan Ćaleta Ćale, Radmilo Maslovarić, Rajko Dujmić, Đurđica Barlović, Zoran Vlaović, Vladimir Kočiš Zec, Sanja Doležal i Nenad Šarić.

Trostruko CD izdanje "50 originalnih pjesama" Novih Fosila
možete kupiti po cijeni od 99 kuna na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa.

 

"50 originalnih pjesama" online:

 

   

 


U prodaji dvostruki album
"22. Dalmatinska šansona Šibenik 2019"

 

Već 22 godine u Krešimirovom gradu održava se jedan od najcjenjenijih festivala domaće glazbe, Dalmatinska šansona. Šibenik će ponovno ugostiti neka od najvećih imena hrvatske glazbene scene, od onih koji su nastupili više puta do onih koji se tek predstavljaju ispod reflektora ovog sjajnog festivala, kao i brojne debitante. Na dvostrukom albumu objavljenom za Croatia Records nalaze se 23 pjesme koje će biti izvedene na Večeri novih skladbi 17. kolovoza.
4 tenora, Neno Belan, Bang Bang, Lille, Nina Kraljić, Elis Lovrić, grupa Forum, Marko Pecotić Peco, Branimir Bubica & klapa Sebenico, Singrlice, Kristina Boban, Mia Negovetić, Branko Medak, Stefany, Tockatansky, Alya, Saša Jakelić, klapa Contra, Božidarka Matija Čerina, Stijepo Gleđ Markos, Duje Stanišić, Aleksandra i Antonela Malis pojavit će se na pozornici Šibenske šansone.

Jedna od posebnih značajki festivala jest da se sve skladbe izvode uživo bilo uz festivalski orkestar ili uz pratnju klapa ili ansambala, kao i uz mogućnost samostalnog nastupa izvođača uz gitarsku ili klavirsku pratnju. Upravo je i iz tog razloga Dalmatinska šansona prepoznatljiv festival, kako u organizacijskom tako i umjetničkom pogledu.

Dvostruko izdanje "22. Dalmatinska šansona Šibenik 2019" možete kupiti po cijeni od 99 kuna na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa.

 

"22. Dalmatinska šansona Šibenik 2019" online:

 

   

 


Tamburaši iz Vrpolja, Žeteoci, predstavljaju
novi studijski album "Ej, prijatelju..."

 

Popularni tamburaški sastav Žeteoci svoju priču započeo je ranih devedesetih godina kada je tamburaška skupina KUD-a "Ivan Meštrović" iz Vrpolja u Brodsko-posavskoj županiji odlučila uozbiljiti svoj rad i osnovati tamburaški sastav. Spaja ih ljubav prema Slavoniji, mladost i ludost, ali i tamburaška škola pokojnog Šime Seletkovića i Janje Ančić. Žeteoci su dobili ime po Josipu Tunukoviću, ocu jednog od mnogih koji su svirali u sastavu, a prvi album "Pjesme sa sokaka" objavljuju već 1992. godine u izdanju M audio i video produkcije iz Gradišta u produkciji Šime Jovanovca. Upravo je u suradnji Croatia Recordsa i Multi Music Media, Šimine izdavačke kuće, objavljen i novi studijski album "Ej, prijatelju...", 27 godina nakon prvog diskografskog izleta. 
Jedni su od rijetkih koji sviraju, rekli bismo, originalnu tamburašku glazbu ne uplićući se u neke druge glazbene žanrove. 12 pjesama nalazi se na albumu, neke su već poznate publici, ali su snimljene u novim aranžmanima. Od pjesama "Sviračeva pjesma" i "Najdraža Marija moja" posvećenima Mariju Bogdanoviću-Šlesu i kćerkici Mariji, preko "Pjevajte svatovi", "Šolja" i "Danas je tvoje vjenčanje", do "Ne žuri se, prijatelju moj", "Uspavanka Slavoniji", "Didine riči" i "Stan' sokole".
Album je sniman, miksan i masteriziran u tonskom studiju LA u Ladimirevcima i studiju Željka Nikolina, a ima i nekoliko suradnji, sa Stjepanom Mlikotom - Stjepkom na pjesmi "Ne žuri se, prijatelju moj" te Muškom pjevačkom skupinom Baće iz Tenja na pjesmama "Čovjek iz ravnice" i "Na Dunavu svijetli grad."

 


Popis onih koji su svirali u Žeteocima je dug, neki sviraju u poznatim bendovima, neki ne sviraju, neki pjevaju, neke je život odnio iz Slavonije, ali sve njih vežu lijepe uspomene na vrijeme provedeno u Žeteocima.
Žeteoci su danas: Ivan Priman (prima), Ivica Pečnik (basprim 1, vokal), Goran Matasović (basprim 2), Stjepan Knežević (basprim 3), Dominik Koprivnjak (kontra), Ivan Horvatek (berda) i Nikola Barišić (čelo).

"Danas su Žeteoci družina prijatelja na braniku one prave tamburaške glazbe koja ne uzmiče pred novim trendovima. Vole ono što sviraju i sviraju ono što vole. Tako je i tako će i biti...", ponosno piše u priči o Žeteocima u knjižici izdanja.


Album "Ej, prijatelju..." možete kupiti na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa po cijeni od 69 kuna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

novi fosili, klape, glazba