Zagreb

Mišić: Dosta je Bandićevih lažnih obećanja oko maksimirskog stadiona

Piše: PolitikaPlus/Hina

SDP-ov gradski zastupnik Matej Mišić u srijedu je prozvao zagrebačkog gradonačelnika zbog neispunjenih obećanja vezanih za maksimirski stadion, pozvavši Grad da odgovornije nego dosad pristupi tom pitanju kako bi Zagreb dobio primjeren stadion i za reprezentaciju i za Dinamo.

"Grad treba biti odgovorniji nego dosad, dosta je bilo lažnih Bandićevih obećanja u posljednjih 18 godina vezanih za maksimirski stadion gdje kontinuirano najavljuje projekte koje ne realizira. Potrebno je taj problem riješiti kako bi Zagreb dobio primjeren stadion i za reprezentaciju i za Dinamo", istaknuo je Mišić na konferenciji za novinare.

Podsjetio je da su do sada izgradnja i sve obnove maksimirskoga stadiona građane koštalu 800 milijuna kuna, a time, ustvrdio je, "Dinamov stadion spada u jedne od najskupljih u Europi, a po mnogima i u jedan od najneprikladnijih i najružnijih u Europi".

Ocijenio je da neorganiziranost i nefunkcionalnost ove gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem pokazuje i njegova najava potaknuta eurforijom zbog rezultata Dinama u Europi da će, "ako će to od njega tražiti, izrezati stadion i 'otpeljati' ga na Jakuševac".

Mišić se osvrnuo i na situaciju kada su tijekom utakmice nogometnih reprezentacija Hrvatske i Azerbajdžana opadali betonski blokovi ocijenivši kako stadion, nije samo nefunkcionalan i pregazilo ga je vrijeme, nego je i opasan za posjetitelje.

Gradska uprava i gradonačelnik tapkaju u mraku

Ustvrdio je da ova gradska uprava i gradonačelnik "tapkaju u mraku" te kao primjere odgovornog upravljanja imovinom naveo stadion u Mainzu koji je, po kapacitetu za gledatelje, sličan maksimirskom, a izgrađen je za 60 milijuna eura, te stadion u Budimpešti "Groupama Arena" koji je 2015. izgrađen za 40 milijuna eura.

"Gradonačelnik je prije par mjeseci imao ideju da će za te novce natkriti samo dvije tribine, a Mađari su izgradili stadion kapaciteta 23.700 gledatelja i imaju funkcionalan stadion", rekao je Mišić.

Podsjetio je i na gradonačelnikovu najavu da će se izgraditi nacionalni stadion, istaknuvši da se SDP  protivi tomu jer smatraju da "u ovom ili uopće bilo kojem trenutku" ne postoji potreba da bi se u gradu gradila dva različita stadiona kapaciteta za više od 30.000 gledatelja.

Vezano za jučerašnju najavu iz Dinama da će ući u projekt izgradnje novoga stadiona na istoj lokaciji, rekao je da SDP u ovom trenutku vidi samo dvije mogućnosti.

"S jedne strane, ako struka dopusti i smatra mogućim obnovu stadiona u sadašnjem stanju, ali ne za cijenu koja je veća od novog stadiona, tada bi Grad zajedno s Dinamom ušao u projekt obnove ili, ako to nije moguće, onda je zaista rješenje izgradnja novoga stadiona na istoj lokaciji na temelju pozitivnih iskustava iz susjednih zemalja, ali ne da to bude novi projekt i da novih 800 milijuna kuna bude bačeno u vjetar", poručio je.

SDP nije u startu protiv širenja naplatnih parkirnih zona, no zamjera način na koji je to napravljeno

Vezano za gradonačelnikovu najavu da će se od 1. rujna proširiti naplatne parkirne zone, Mišić je rekao da u SDP-u ne mogu reći da su "u startu protiv toga, ali ne mogu reći niti da je način na koji je to napravljeno dobar".

Upozorio je na problem što građani prije ponedjeljka ne mogu kupovati  povlaštene karte jer će ZET-ovi uredi biti otvoreni u 7,30 sati, a naplata počinje u 7 sati.

Zato je pozvao gradonačelnika i odgovorne ljude u Zagrebparkingu da još ovaj tjedan omoguće kupovinu karata na svim lokacijama gdje se uvode naplatne parkirne zone.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dinamo, milan bandić