Hrvatska

VUKOVAR: Na prijedlog policije otkazan koncert Momčila Stanića Mome

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na prijedlog vukovarsko srijemske policije otkazan je koncert pjevača Momčila Stanića Mome, za kojega vukovarske gradske vlasti tvrde da potiče mržnju i netrpeljivost između hrvatskog i srpskog naroda te narušava ugled Domovinskog rata.

Grad Vukovar je priopćio kako je gradonačelnik Ivan Penava nakon najave nastupa spomenutog pjevača koji je, tvrde, u Domovinskom ratu predvodio službeni Vojni orkestar 39. banijskog korpusa srpske vojne krajine, reagirao prema vukovarskoj policiji i Općinskom državnom odvjetništvu kako bi se onemogućilo održavanje koncerta.

"Pravodobnim i žurnim reagiranjem djelatnika Policijske postaje Vukovar, organizator je otkazao nastup spornog izvođača. Grad Vukovar se ograđuje od svake vrste nacionalne isključivosti i vjerske netrpeljivosti koja može unijeti razdor i nemir među građane grada Vukovara te smatra kako u demokratskim državama nema mjesta za glazbene izvođače koji svojim nastupima omalovažavaju i vrijeđaju temeljne vrijednosti naroda države u kojoj nastupaju", ističu iz Grada.

Napominju kako je organizator spomenutog koncerta Zavičajni klub Kordunaša i Banijaca "Miloš Vojnović", a trebao se održati u restoranu "Mornar" u vlasništvu tvrtke čiji su osnivači SDSS i Srpsko narodno vijeće.

Iz Grada Vukovara ističu kako se ograđuju od svake vrste nacionalne isključivosti i vjerske netrpeljivosti, koja može unijeti razdor i nemir među građane grada Vukovara. Smatraju kako u demokratskim državama nema mjesta za glazbene izvođače koji svojim nastupima omalovažavaju i vrijeđaju temeljne vrijednosti naroda države u kojoj nastupaju.

"Stoga, Grad Vukovar ne podržava ni gostovanje glazbenog izvođača Momčila Stanića (Mome) i Expres benda koji svojim pjesmama potiču širenje mržnje i netrpeljivosti među većinskim i manjinskim narodom te narušavaju ugled i dostojanstvo Domovinskog rata i žrtve koju je hrvatski narod podnio za slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku", navode u priopćenju.

Izražavaju nezadovoljstvo radom pojedinih državnih institucija koje, kažu, svoje nedjelovanje opravdavaju svojom institucionalnom neovisnošću i nenadležnošću.

"Takvim postupanjem doprinose da se ovakve i slične situacije moraju rješavati intervencijom građana i lokalnih vlasti, a ne njihovim sustavnim i pravovremenim djelovanjem koje bi za cilj imalo sprječavanje nastanka ovakvih pojava", zaključuju gradske vlasti Vukovara.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

POLICIJA, VUKOVAR, KONCER