Mojbiz

Mrsić: Povlaštene mirovine su najveći problem mirovinskog sustava

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik stranke Demokrati Mirando Mrsić najavio je u utorak da će u saborsku proceduru uputiti zakonski prijedlog kojim bi se ponovno razdvojile povlaštene mirovine od ostalih tako da se povlaštene mirovine više ne financiraju iz mirovinskog sustava nego iz resornih ministarstava.

Mrsić je na konferenciji za novinare u Saboru ustvrdio da su mirovine po posebnim propisima najveći problem hrvatskog mirovinskog sustava.

"Samo ove godine od 40 milijardi kuna koliko će biti utrošeno na mirovine, devet milijardi će otići na povlaštene mirovine, od čega sedam na braniteljske mirovine“, ustvrdio je Mrsić, istaknuvši da mirovine po posebnim propisima bujaju.

Uz ocjenu da je mirovinski sustav pred kolapsom, Mrsić je podsjetio da je HDZ zaustavio razdvajanje mirovina kada je došao na vlast za vrijeme Tomislava Karamarka, ali ne zato da popravi sustav nego da sačuva naklonost branitelja.

"Trebalo je nastaviti s daljnjim razdvajanjem mirovinskog sustava tako da sredstva za mirovine po posebnim propisima budu u nadležnim ministarstvima - braniteljske u Ministarstvu branitelja, vojne u MORH-u, policije u MUP-u i da se usklađuju s radničkim mirovinama samo ako je to moguće s obzirom na stanje proračuna. Te mirovine bi se isplaćivale direktno iz proračuna“, nudi Mrsić rješenje.

"Problem mirovinskog sustava su mirovine po posebnim propisima za koje se sada izdvaja preko 9 milijardi kuna, a biti će i više kada zažive do kraja svi članci Medvedovog Zakona o braniteljima. Da bi zadovoljili branitelje i kupili njihove glasove HDZ je na kocku stavio opstojnost mirovinskog sustava“, smatra čelnik Demokrata.

"Prema podacima HZMO-a, braniteljske mirovine u Hrvatskoj trenutačno prima više od 113 tisuća branitelja ili članova njihovih obitelji. Najveći broj njih, 71.366 branitelja, prima mirovinu u prosječnom iznosu od 5616 kuna, dok oko 35 i pol tisuća branitelja prima mirovinu priznatu prema općim propisima, ali uz zakonske povlastice u prosječnom iznosu od 2511 kuna", iznio je podatke.

Nasuprot tomu, dodao je, prosječna radnička mirovina je 2343 kune. Mirovinski sustav dodatno opterećuje sedam tisuća pripadnika HVO-a, s prosječnom mirovinom od 2964 kune, s tim da Medvedov Zakon o braniteljima otvara još veće mogućnosti da se pripadnicima HVO-a iz BiH isplaćuju mirovine iz proračuna RH.

Dodao je da je ukupan godišnji trošak braniteljskih mirovina za 2019. iznosio oko sedam milijardi kuna, što je oko 17  posto svih mirovinskih troškova. Stvari će, ističe, postati još gore jer se prema projekcijama Ministarstva rada i mirovinskog sustava očekuje da će 2025. ukupni godišnji trošak braniteljskih  mirovina iznositi preko 10 milijardi  kuna.

"Vlada Andreja Plenkovića, koji se inače obožava pozivati na briselske izvještaje, u slučaju braniteljskih mirovina i ostalih privilegija učinila je baš sve suprotno od preporučenog - mirovine i privilegije branitelja i njihovih obitelji je dodatno povećala, proizvodeći tako još više nepravde u ionako nepravednom hrvatskom društvu“, ocijenio je Mrsić.

"Plenkovićeva vlada je mirovinski sustav reformirala tako da će ubuduće većina hrvatskih građana imati manje mirovine, dok će istovremeno branitelji i njihovi nasljednici imati veće mirovine. HDZ gradi društvo nejednakosti“, rekao je.

Mrsić je naglasio da se ne zalaže za ukidanje braniteljskih mirovina nego za uređenje sustava.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MIRANDO MRSIĆ, MIROVINE