Zagreb

GOSTUJUĆA PREDSTAVA: Belgijska predstava otvara novu sezonu Zagrebačkog plesnog centra

Piše: PolitikaPlus/Hina

Gostujuća belgijska predstava "Vox" u koreografiji Davida Hernandeza, nastala u suradnji umjetnika  s područja elektroničke glazbe, likovnih umjetnosti i koreografije, otvorit će 14. rujna novu sezonu Zagrebačkog plesnog centra (ZPC).

"Producentica, skladateljica i glazbenica Zoë McPherson, scenografkinja i kostimografkinja Zdravka Kirigin i koreograf David Hernandez tom predstavom idu korak dalje, svaki u svojoj umjetnosti i spajaju mnoštvo glasova u jedno snažno, polifono i trans-disciplinarno umjetničko djelo", ističe se u najavi predstave.

"Vox" se opisuje kao "vibrantan, zaigrani svemir koji publiku vodi na vožnju skrivenim slojevima jezika i značenja", svojevrsna nadogradnja određenih elemenata iz solo radova Davida Hernandeza u plesu, kazalištu i glazbi kroz umjetničko eksperimentiranje sa suradnicima iz drugih disciplina.

Zoe McPherson, audio umjetnica i producentica iz Bruxellesa, kombinira snimke glasova i disanja plesača s izvornim materijalom kako bi stvorila hipnotičke elektroniče zvukobraze i poliritmije, dok "intimni svemir hrvatske umjetnice Zdravke Kirigin potiče plesače da kretanjem preobraze svjetlo i zvuk, i time kreiraju nove slojeve vizualne poezije."

Po riječima Davida Hernandeza, čiji je rad prepoznatljiv po stvaranju interakcije između prostora i pokreta, u tom radu odlučio se baviti samim glasom, umjesto sadržajem izgovorenog, pa očekuje da bi iskustvo promatranja takvog nekonvencionalnog pripovijedanja publiku moglo zabaviti i potaknuti na razmišljanje o značenju i uporabi glasa u svrhu komunikacije.

David Hernandez završio je operno, jazz i studijsko pjevanje na Sveučilištu Miami, te plesni studij na New World School of Arts, a u Bruxellesu već više od dvadeset godina stvara vlastite plesne predstave, instalacije, i mnoge druge vrste multidisciplinarnih projekata, surađujući s brojnim umjetnicima.

Iz Zagrebačkog plesnog centra najavljuju dinamičan program u sezoni 2019/2020. "Ova godina značajna je za ZPC jer njome obilježavmo 10 godina postojanja prostora Zagrebačkog plesnog centra, namijenjenog za suvremeni plesni izričaj", napominju.

Tijekom rujna u sklopu rezidencijalnog programa u tom će se prostoru izvesti, među ostalim, reprizne izvedbe predstava u koreografiji Rajka Pavlića, "Poskočite anđeli", a u sklopu programa Koreospektar reprizne izvedbe "Ne čujem te, mrak je" u koreografiji i izvedbi UO Škvadra, te predstava "Transformers" koreografa i izvođača Ide Jolić i Marina Lemića.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZPC, ples