A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/gallery/ANDREJPLENKOVIC-KOLINDA/ap-vlada%20rh.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Vulinovih 11 nenajavljeno ne može ući. I točka. | Politika+
Hrvatska

Plenković: Vulinovih 11 nenajavljeno ne može ući. I točka.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Premijer Andrej Plenković ponovo je u četvrtak opovrgnuo tvrdnje iz Beograda da je izaslanstvo srbijanske vojske koje je prošle subote pokušalo ući u Hrvatsku bilo najavljeno i cijeli je događaj ocijenio kao pokušaj provokacije. 

"Vulinovih 11 ne može ući ako nisu bili najavljeni po propisu. I točka. Ne dopuštamo provokacije. To je bit", kazao je Plenković na početku vladine sjednice.

Hrvatska i srbijanska ministarstva vanjskih poslova zadnjih su dana imala proturječne tvrdnje o tome je li izaslanstvo srbijanske vojske, koje je namjeravalo doći do Jasenovca, bilo najavljeno ili ne.  

Plenković je ponovio da najave nije bilo. "Treba nazvati telefonom i reći 'mi bi došli' ili poslati diplomatsku notu. To je uobičajena praksa, to su propisi", kazao je. 

Premijer se još jednom osvrnuo i na imenovanje Dubravke Šuice za potpredsjednicu Europske komisije. 

"Činjenica da je Hrvatska nakon samo šest godina i dva mjeseca članstva u Europskoj uniji u novoj Europskoj komisiji (EK) dobila mjesto potpredsjednice je znak našeg položaja kao države, kao vlade i ono što je najvažnije našeg političkog utjecaja na zbivanja na europskoj razini", kazao je premijer ocjenivši to kao "objektivno ogroman uspjeh".

Kao još jedno važno imenovanje naveo je izbor Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe, rekavši da "Hrvatska dobija dvije uloge koje nikada prije ne da nismo mogli ni zamisliti nego nismo imali ni približnu šansu da se nešto takvo dogodi"

Premijer je govorio i o prošlotjednom posjetu Orašju, gdje su potpisani projekti potpore Hrvatima u BiH i odgovorio na kritike da se previše troši na Hrvate u BiH. 

"Ima novca za Hrvate u BiH i bit će novca za Hrvate u BiH. Kao što ima za zdravstvene i prosvjetne djelatnike, mora biti novca za Hrvate u BiH i za Hrvate u Srbiji jer je to dio našeg političkog odabira, to je politika", kazao je Plenković.

Istaknuo je da je odabir njegove vlade da se pomogne Hrvatima "u zemlji koja nam je susjedna, prijateljska, koju tretiramo s poštovanjem".

"I želimo da njihov položaj, identitet, kultura, obrazovanje budu bolji. To su sve vrlo konkretni projekti i u tom smjeru ćemo nastaviti", rekao je Plenković.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

andrej plenković, srpska vojska