Kultura

Miroslav Pelikan: Zapisi o krajobrazu Nevena Otavijevića

Piše: Miroslav Pelikan

Zadarski slikar, Neven Otavijević suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, samozatajan i nadahnuti autor, u čijem se opusu posebice ističu krajobrazi i aktovi.

U posljednje vrijeme Otavijević se koncentrirao na krajobraze, segmente ambijenta u kojem živi i čiji ga elementi motiviraju na slikanje.

Dijelovi obale, more, drveće, kuće, sve skladno uklopljeno u jedinstveni pejzaž, smješteno u smiraj dana, u tišini, u miru.

Kolor je vrlo odmjeren, nenametljiv, ugodan oku promatrača.

Na trenutak bi mogli pomisliti, gle, idilični krajobrazi.

Međutim, ovo je tek trenutak zatišja, emocije su utihnule, umorne od dnevne topline i čeka se večer, hladniji zrak, kada se bolje može razmišljati i reći ono što se mora.

Da, Otavijević je sjajno naslikao segment pozornice svijeta, dio  iznimnih ljepota prostora u kojem obitava, čarobni mir krajobraza u kojem će se tek dogoditi drama, žalost, suze od sreće ponekad, pogled uperen u nebo , otvaranje dileme.

Otavijević bilježi sjećanje na svijet koji ga okružuje, prenosi doživljaje o promatranom prostoru, ponegdje ga korigira, ponegdje  promijeni, stavljajući u prvi plan simbolično drvo, kut kuće, more uz samu obalu...

Otavijevićevo slikarstvo čine trenutci zabilježeni vješto i s mnogo pažnje na srednjim ili manjim formatima, uz blagi kolor.

Otavijević ne gomila slike u svom atelijeru, kod njega, svaka slika nastaje kao unutarnja potreba, kao rezultat izazova suptilnog motiva, koji ima svoju priču.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

miroslav pelikan skile, neven otavijević, slikarstvo