Svijet

U TELEFONSKOM RAZGOVORU: Johnson upozorio Macrona da neće biti odgode Brexita

Piše: PolitikaPlus/Hina

Britanski premijer Boris Johnson upozorio je Emmanuela Macrona da neće biti odgode Brexita planiranog za 31. listopada, istaknuvši da je to "posljednja prilika" za postizanje dogovora, rekao je u nedjelju glasnogovornik Downing Streeta.

Čelnik britanske vlade rekao je francuskom predsjedniku u telefonskom razgovoru da se "EU ne treba zavaravati da će Ujedinjeno Kraljevstvo ostati u EU-u nakon 31. listopada".

Boris Johnson je opetovao da neće zatražiti novu odgodu Brexita, premda ga zakon koji je nedavno prihvatio britanski parlament obvezuje da ga zatraži ako se ne dogovori s EU-om.

Taj je zakon Boris Johnson nazvao "činom kapitulacije" ocijenivši da slabi britanski položaj u pregovorima o Brexitu.

"Ujedinjeno Kraljevstvo je dalo veliku i važnu ponudu, ali je došlo vrijeme da Komisija (europska) pokaže volju za dogovor", rekao je izvor u Downing Streetu.

I upozorio: "U protivnom će Ujedinjeno Kraljevstvo otići bez dogovora. Zakon o kapitulaciji i njegovi autori potkapaju pregovore, ali ako europski čelnici jamče da će to spriječiti 'no deal', bit će to povijesni nesporazum", dodao je taj izvor.

Boris Johnson je u srijedu iznio svoj plan za Brexit koji je Bruxelles dočekao sa skepsom jer u njemu nalazi nekoliko "problematičnih" točaka.

Tijekom vikenda je razgovarao s nekoliko europskih čelnika, među kojima s finskim, nizozemskim i portugalskim kolegom te s francuskim predsjednikom.

Nepunih mjesec dana do izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije i prije europskog sastanka na vrhu 17. i 18. listopada Johnson je rekao Macronu da je ovo "posljednja prilika za dogovor - koji žele obje strane - kako bismo mogli ići dalje i graditi novo partnerstvo Ujedinjenog Kraljevstva i EU-a", rekao je glasnogovornik Downing Streeta.

"No da bi to bilo moguće EU mora načiniti iste ustupke kakve je Ujedinjeno Kraljevstvo načinilo zadnjih tjedana i mjeseci", rekao je Johnson.

Francuski predsjednik je u nedjelju rekao britanskom premijeru da će se pripremiti izvješće o stanju pregovora "do kraja idućeg tjedna kako bi se ocijenilo je li moguć dogovor" o Brexitu, priopćila je Elizejska palača.

Boris Johnson u ponedjeljak nastavlja razgovore s europskim čelnicima a njegov ministar za Brexit Steve Barclay koji je u nedjelju boravio u posjetu Nizozemskoj, do utorka će obilaziti europske prijestolnice.

Njegov diplomatski savjetnik David Frost održat će pak nove razgovore s Europskom komisijom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FRANCUSKA, VELIKA BRITANIJA, BREXIT