Hrvatska

Jandroković uz Dan neovisnosti: Važno je usklađeno djelovanje građana i svih razina vlasti

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u ponedjeljak je uputio čestitku za Dan neovisnosti Republike Hrvatske, 8. listopada te poručio kako budućnost Hrvatske ovisi o nama samima i da Hrvatska, uz usklađeno građana i svih razina vlasti, može biti zemlja na koju će biti ponosan svaki hrvatski građanin.

Jandroković je istaknuo da će dan 8. listopada 1991. ostati trajno upisan u hrvatskoj povijesti kao dan kada je Hrvatski sabor donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.

"Ovom odlukom, uz Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske i Ustavnu odluku o suverenitetu i samostalnosti Republike Hrvatske, koje je Hrvatski sabor donio 25. lipnja 1991., Hrvatska postaje suverena, samostalna i neovisna država pokrenuvši postupak za međunarodno priznanje.

Hrvatski sabor je ovim državnim aktima potvrdio dugogodišnju težnju hrvatskoga naroda da svoju budućnost gradi u slobodnoj, suverenoj, samostalnoj, neovisnoj, demokratskoj i pluralističkoj Hrvatskoj".

Za takvu Hrvatsku, istaknuo je, mnogi hrvatski branitelji i njihove obitelji podnijeli su domoljubno i časno velike žrtve u Domovinskom ratu i na tome ćemo im zauvijek biti zahvalni.

Poručio je da baština i vrijednosti Domovinskog rata, kao polazne točke suvremene hrvatske države, obvezuju sve da ih čuvamo i prenosimo mlađim naraštajima.

"Danas kada osnažujemo budućnost naše domovine, moramo biti svjesni da ona ovisi samo o nama samima – o našoj samosvijesti, snazi, domoljubnom osjećaju, odlučnosti, odgovornosti i slozi.

S tom sviješću, i uz usklađeno djelovanje građana i svih razina vlasti, Hrvatska može trajno ići prema naprijed i biti zemlja na koju će biti ponosan svaki hrvatski građanin".

A to je zemlja, rekao je, koja trajno osnažuje svoj identitet, tradiciju, temeljne vrijednosti i svoje institucije. Zemlja koja, u skladu s načelima solidarnosti i pravde, poštuje svakog čovjeka i njegovo dostojanstvo te štiti obitelj, mlade i najslabije osobe. Kao i zemlja gospodarske perspektive i sigurnosti koja ima jasnu i prepoznatljivu ulogu u današnjem međunarodnom poretku, u kojem brine o svojim nacionalnim interesima.

"Svim Hrvaticama i Hrvatima u domovini i inozemstvu te građankama i građanima Republike Hrvatske čestitam Dan neovisnosti, u ime Hrvatskoga sabora i osobno. Sretan Dan neovisnosti Republike Hrvatske", napisao je Jandroković u čestitki.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dan neovisnosti, gordan jandroković