Hrvatska

Bošnjaković: Ne mogu ocjenjivati je li sud u Zadru pogriješio

Sudac koji je donio odluku primio je vrlo ozbiljne prijetnje pa je i za njega zatražena zaštita

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je u utorak u povodu događaja vezanih uz postupak silovanja koji se vodi na Županijskom sudu u Zadru, u kojem je žrtva maloljetna osoba, da ne može ocjenjivati je li sud pogriješio puštanjem osumnjičenih da se brane sa slobode jer bi to značilo da se miješa u rad pravosuđa.

"Ocjenjivati je li sud pogriješio ili nije - to neću. To bi značilo da se miješam i ulazim u zonu neovisnog pravosuđa. Ako je sud i pogriješio, postoji postupak po pravnim lijekovima", rekao je Bošnjaković na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Podsjetio je kako je žalbu na postupak suda podnio državni odvjetnik te da će ih vjerojatno podnijeti i oni kojima su izrečene mjere opreza, a izvanraspravno vijeće suda odlučit će o tim pravnim lijekovima.

"Sudac je donio odluku u okviru svojih ovlasti, on je odluku obrazložio, njegovo je viđenje stvari takvo, ja u to ne mogu ulaziti", kazao je Bošnjaković dodavši kako on nema uvida u spis ali da sve što je objavljeno o tom slučaju zvuči vrlo loše.

Što se tiče stegovne odgovornosti suca, Bošnjaković u ovoj fazi postupka ne vidi nijedan element da bi takvo nešto napravio.

Smatra kako u svemu tome treba pokušati osigurati mir, prvenstveno radi maloljetnice, potencijalne žrtve, jer se objavljuju tajni podaci, a to šteti žrtvi.

Osim toga, dodao je, i sudac koji je donio odluku primio je vrlo ozbiljne prijetnje pa je i za njega zatražena zaštita.

"Treba pustiti sud da odradi svoj posao", zaključio je ministar pravosuđa.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dražen bošnjaković