Hrvatska

Pregovori o brexitu: Sporna pitanja još uvijek nisu riješena

Piše: PolitikaPlus

Irski premijer Leo Varadkar je u srijedu izjavio da pregovori o brexitu koji se vode u zadnji čas nisu uspjeli razriješiti pitanja koja stoje na putu prijateljskog razvoda, dok europski izvori govore o "zastoju".

Kako javlja Reuters, "zastoj" se veže uz probleme vezane uz trgovinu i status irske granice, no glavni europski pregovarač Michel Barnier je izrazio optimizam glede rješavanja najspornijih pitanja.

"Postoji put prema mogućem sporazumu, ali treba riješiti još dosta pitanja. Mislim da je neki napredak postignut, ali moramo riješiti još neka pitanja i nadam se da bi to moglo biti danas", kazao je Varadkar.

Ukoliko to ne bude danas, nastavio je, još uvijek ma vremena do 31. listopada i možemo sazvati i drugi samit ako treba.

"Iako vrijeme curi, uvjeren sam da se irski zahtjevi mogu ispuniti", rekao je irski premijer.

Europski izvori tvrde da je došlo do "zastoja" zbog razilaženja oko budućeg trgovinskog sporazuma s Britanijom i odbijanja sjevernoirske Demokratske unionističke stranke (DUP) da prihvati rješenja vezana uz carinska pitanja koja su pregovarači okvirno bili prihvatili.

Kako su se pregovori otegnuli, ažurirane informacije o nacrtu sporazuma o brexitu zemlje članice bi trebale dobiti u 15 sati.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Brexit, EU, VELIKA BRITANIJA