Hrvatska

Divjak: Nitko ne pregovara s Vladom u ime sindikata

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u četvrtak je, uoči sjednice Vlade, izjavila kako je dogovor između HNS-a i HDZ-a početna pozicija Vlade prema zahtjevima sindikata koja više nije "prazan skup", istaknuvši da nitko, pa ni HNS, ne pregovara s Vladom u ime sindikata. 

"Sadašnji dogovor je pozicija Vlade koja više nije prazan skup, nego ima određenu ponudu. Do sada je bilo, što se koeficijenata tiče, bez rokova i bez kompenzacijskog mehanizma. Dodatno je utvrđeno da će se platiti dani u štrajku, a sindikati su ti koji dalje moraju pregovarati", izjavila je Divjak.

Koalicijski partneri HNS i HDZ dogovorili su jučer da će učiteljima rasti osnovica plaće u obliku 2+2+2 te da Vlada najkasnije do 30. lipnja mora urediti Uredbu o koeficijentima . Također, dogovoreno je da će dani u štrajku učiteljima i nastavnicima biti plaćeni, te da će koeficijenti, ukoliko do 30. lipnja Vlada ne donese uredbu, prosvjetarima automatski rasti za 2 posto.

Divjak je istaknula je da se otvorio prostor za dijalog, kazavši kako se ovim dogovorom pokazalo da ima prostora za raspravu oko koeficijenata.

O opasci školskih sindikata da nisu ovlastili HNS da s Vladom pregovara u njihovo ime, Divjak je izjavila da nitko ne pregovara u njihovo ime.

"Oni su ti koji će pregovarati s Vladom o poziciji u uredbi i načinu ostvarivanja prava. Ne pregovara nitko u ime sindikata", kazala je.

Ministrica je izrazila zadovoljstvo jer se otvorio prostor za dijalog, no kazala je da će biti u potpunosti zadovoljna kada učitelji budu zadovoljni.

"Dva posto naravno nije šest, ali je Uredba o koeficijentima ta koja mora prepoznati zahtjev za povećanje od 6 posto za prosvjetare. Ja i dalje mislim da u izmjeni uredbe to mora biti prepoznato. Po prvi put imamo rok do kojeg se uredba mora izmijeniti. Ako se rok probije, automatski ide dva posto", kazala je Divjak.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

koficijenti, blaženka divijak, sindikati