Hrvatska

Završili razgovori s ministrima - štrajk prosvjetara ide dalje: Ovo je prvi sastanak i pregovori će se nastaviti - Mihalinec

Piše: PolitikaPlus/HRT

Prosvjetari ulaze u peti tjedan štrajka. Danas nastave nema u Osječko-baranjskoj i Ličko-senjskoj, a u utorak u Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji. U srijedu štrajka cijela Hrvatska, a najavljen je i novi prosvjed na Markovu trgu.

Svi obrazovni sindikati koji su u štrajku danas u Ministarstvu rada razgovaraju s troje ministara - Zdravkom Marićem, Blaženkom Divjak i Josipom Aladrovićem. Tema je Vladina ponuda da im, uz povećanje osnovice od 6 posto, poveća koeficijent složenosti poslova za 2 posto ako se do 30. lipnja sljedeće godine ne postigne redizajn plaća.

- Ovo je prvi sastanak i pregovori će se nastaviti. Iznijeli smo svoje argumente kako izaći iz ove situacije, a od Vlade smo dobili obećanje da će njihov prijedlog biti u pisanoj formi, izjavio je nakon sastanka razgovora čelnik Sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec. Dodao je kako će sve što postignu na pregovorima, dati svim sudionicima na referendumsko pitanje.

- Nema kompromisa oko koeficijenta. Nema kompromisa ni oko rastezanja priče. Sad se kaže, ako sustav koeficijenata ne nastupi do 1. srpnja - onda će ići neki rast plaća. Što to znači, kako će to izgledati, što ako to ne zadovolji štrajkaše. Taj je prijedlog nesuvisao i mislim da ga neće prihvatiti nitko od štrajkaša, izjavio je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sindikati, obrazovanje