Hrvatska

Nimalo ohrabrujući podaci: Nepovoljno vrijeme nastavit će se i u drugoj polovici tjedna

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nepovoljno vrijeme nastavit će se i u drugoj polovini tjedna, a iz Državnog hidrometeorološkog zavoda izvijestili su da će jugo ponovno pojačati i biti jako i olujno, osobito za vikend.

U četvrtak i petak kiše će biti manje, a u sjevernim će predjelima često i izostati. Jugo će sredinom tjedna kratkotrajno oslabjeti. Međutim, već u petak s jačanjem nove ciklone sa zapada Sredozemlja u naše će predjele sve izraženije stizati vlažan i vrlo nestabilan zrak. Jugo će ponovno pojačati i biti jako i olujno, osobito za vikend. Kiša će biti česta, a na Jadranu i uz njega i obilna, priopćili su iz DHMZ-a.

Napominju i kako preliminarna prognoza ukazuje da bi se kišovito, vjetrovito i razmjerno toplo vrijeme moglo nastaviti u prvoj polovici sljedećeg tjedna.

Uslijed obilnih oborina i u susjednoj Sloveniji te porasta Sutle i Krapine, rijeka Sava raste te se tijekom četvrtka očekuje prolazak vrha prvog vodnog vala gornjim dijelom toka Save kada bi vodostaji u Zagrebu mogli dosegnuti pripremno stanje obrane od poplava. Uslijedit će kratkotrajno opadanje vodostaja do vikenda kada će najvjerojatnije nova značajna količina vode stići Savom iz Slovenije uz doprinos Sutle i Krapine. U gornjem toku  Save vodostaji će ponovo rasti uz moguće ponovljeno dosezanje mjera obrane od poplava. Obzirom na sporiji tok rijeke Save nizvodno od Zagreba, porast vodostaja će trajati dulje te je također moguć ulazak u mjere obrane od poplava koje će ovisiti o dotocima pritoka.

Vodostaji Kupe i Korane u Karlovcu imaju sličnu dinamiku rijeci Savi, a ponovni porast vodostaja očekuje se tijekom vikenda kada bi mogao dosegnuti i mjere obrane od poplava.

I rijeka Una reagira na oborine svojim porastom vodostaja i nastavit će rasti uz moguće dosezanje pripremnog stanja obrane od poplava u Kostajnici, nakon čega će tijekom petka vjerojatno blago opadati. Tijekom vikenda je moguć ponovni porast vodostaja rijeke Une.

Nakon kratkotrajnog smirivanja vremena i opadanja vodostaja, za vikend nas ponovno očekuje porast vodostaja u Istri i Primorju, u Gorskom kotaru, Lici, te u Dalmaciji i njenoj unutrašnjosti, stoji u priopćenju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vrijeme, prognoza