Zagreb

INTERLIBER: Vatreno predstavljena biografija glazbene skupine Vatra "20 godina s preprekama"

Piše: PolitikaPlus/Hina

 "Vatrenim" glazbenim nastupom na glavnoj pozornici Paviljona 6 Zagrebačkog velesajma, rock sastav Vatra predstavio je u četvrtak na sajmu knjiga Interliber svoju biografiju "20 godina s preprekama" u kojoj je novinar Marko Podrug sažeo presjek 20-godišnje karijere popularnog virovitičkoga benda.

Knjiga je objavljena pod egidom glazbenog izdavača Dallas Records, a budući da je, kako je rekao frontmen Vatre Ivan Dečak, "sve i počelo s pjesmom", bend je promociju otvorio kratkim glazbenim nastupom uz oduševljeno sudjelovanje brojnih okupljenih fanova.

Knjiga je rezultat mjeseci pisanja, skupljanja materijala i priprema, a u njoj je šibenski novinar i pisac Marko Podrug iznio ključne prepreke s kojima se Vatra, kao bend iz provincije, susretao na svojem putu do slave i popularnosti.

"Vatra je imala tu nevolju da je bend iz provincije koji je došao u Zagreb, i samim time su imali više problema nego bendovi koji su 'rođeni' u Zagrebu", rekao je Podrug. Za njih je to od početka bila borba "na više razina", napomenuo je, a njegova knjiga donosi ukupno deset prepreka, odnosno, problema koje su oni morali proći "da bi bili tu gdje su sada".

Priča o Vatri nije od onih koje su imale jamstvo da će završiti sretno – svjetlo na kraju tunela dugo se nije vidjelo, a ni okolnosti im često nisu išle na ruku. Vatra je na putu do svojeg nacionalnog hita godinama balansirala između alternative i srednje struje, ideala i kompromisa, popa i rocka. Bendu je "ulazak u tržišnu A-ligu" donio hit "Tango" no, kako napominje Podrug u knjizi, iako te knjige ne bi bilo da nije bilo "Tanga", Vatra se ne može svesti samo na tu pjesmu, niti je to knjiga samo o njoj.

"Moja je ideja bila iznijeti neke najveće prepreke koje su uspjeli nadići da bi sada sjedili ovdje i govorili o svojoj biografiji", pojasnio je autor. Plan mu je, kako je rekao, bio "izvući iskreno iz njih sve ono o čemu misle pričati". "Ono o čemu ne misle govoriti – ne moraju, ali su o onome što su željeli govoriti morali biti skroz iskreni. Tako da sve ono što je u knjizi, poprilično odgovara realnom stanju", istaknuo je.

"To nije bajka, to su stvarni problemi – usponi i padovi. Život jednog benda uglavnom čini 99 posto problema, dok je tek onaj jedan posto onaj trenutak kad se popnu na binu i osjete tu sreću, taj hipe. Htio sam iz njih izvući nešto o tih 99 posto", pojasnio je.

Bend je 20 godina karijere proslavio velikim koncertom u Domu sportova u travnju ove godine; u godini u kojoj slavi 20. rođendan Vatra je objavila album "Nama se nikud ne žuri" (Dallas Records), dobila nagradu Porin za najbolju vokalnu suradnju (s Massimom) za istoimenu pjesmu, nastupila na festivalu elektronske glazbe Ultra Europe kao prvi hrvatski bend, iz čega je proizašao remix album "Ultramix" (Dallas Records), a Dečak je nedavno najavio i novi singl, koji bi trebao izaći u veljači 2020.

U 20 godina postojanja, Vatra je još objavila albume "Između nas" (1999.), "Anđeo s greškom" (2002.), "Prekid programa" (2004.), "Aritmija" (2006.), "Sputnik" (2008.), "Ima li budnih" (2011.), "VT" (ep, 2013.), "Zmajevi na vjetru" (2015.) i "Akustik u Lisinskom" (2017.), od kojih je sve izuzev prva dva objavio Dallas Records.

Uz knjigu "20 godina s preprekama" ide i poseban dodatak - album "Vatra XX UŽIVO", prvi 'live' električni album benda na kojem se našlo 18 live pjesama sa slavljeničkog koncerta održanog u travnju ove godine u zagrebačkom Domu sportova.

Promociji je, uz autora, nazočila čitava aktualna postava benda: Ivan Dečak (vokal, gitara), Robert Kelemen (gitara), Tomislav Franjo Šušak (bas gitara), Mario Robert Kasumović (bubnjevi) i Irena Celio-Cega (klavijature, prateći vokal). Razgovarali su o svojim dolascima u bend, o počecima i prilagodbama, nekim intimnim razmišljanjima i sitnim anegdotama iz zajedničkog života i karijere, a nakon promocije glazbenici su na interliberskom štandu glazbene knjižare Rockmark potpisivali knjige i družili se s fanovima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vatra, knjiga, INTERLIBER