Zagreb

PREMIJERA: "Mi i oni" premijerno u ZKM-u 26. studenoga

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nova premijera Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) bit će 26. studenoga, a riječ je o  autorskom projektu Darija Harjačeka, Katarine Pejović, glumačkog ansambla ZKM-a i polaznika Učilišta ZKM-a "Mi i oni", koji se bavi aktualnom temom školstva, odgoja, obrazovanja i problemima s kojima se susreću učenici, profesori i roditelji.

Projekt je osmišljen kao specifičan okvir unutar kojega se želi kroz glasove izravnih sudionika hrvatskog obrazovnog sustava stvoriti što širu sliku o tome gdje se školstvo danas nalazi i kako preko njega mi kao društvo vidimo sami sebe.

Namjera je autorskog tima sagledati školu kroz mnogostranu prizmu, neprestano postavljajući pitanja i kloneći se ograničavajućih odgovora, gradeći predstavu temeljem vlastitog iskustva i iskustva okupljenih suradnika, među kojima je i nemali broj prosvjetnih radnika koji su autorskom timu bili dragocjen izvor informacija i uvida iz prve ruke.

Tijekom dva mjeseca, zajedno s autorskim timom izvođača – devetero glumaca i 14 polaznika Učilišta ZKM-a – iskopan je "rudnik materijala" iz kojega su proizašla neka ključna pitanja, koja se mogu svesti pod jedno najvažnije pitanje: Kako smo, u ovih nekoliko tisuća godina, od ideje stjecanja znanja kao zabave i igre, došli do škole kao institucije u kojoj prevladavaju dosada i tjeskoba, i što možemo učiniti da se to promijeni?

Je li škola, kako to stoji u njezinoj definiciji, odgojno-obrazovna ustanova? Kakav je odnos društva prema školi? Na koje sve načine prosjek vlada u školama? Učimo li u školi za znanje ili za ocjenu? Što znače ocjene od 1 do 5 i uspjeh manji od 5.0? Koliko znanje stečeno u školi ima doticaja sa stvarnošću i u kojoj mjeri su mladi ljudi po izlasku iz srednje škole osposobljeni za život? U kom su odnosu u školi slobodna volja i prisila, kako utječu jedna na drugu i kako se manifestiraju – i kod učenika i kod profesora? Kakav je status profesora? Koji su im alati dostupni za stjecanje autoriteta i povjerenja kod učenika? Koliko imaju prostora za kreativni pristup predmetu koji predaju? Kako izgleda križaljka učenici-roditelji-profesori? Tko smo Mi i Oni, i tko ili što nas dijeli u toj igri razdvojenosti? - neka su od pitanja koja su se nametnula u radu na predstavi.

Redatelj je Dario Harjaček, dramaturginja Katarina Pejović, kostime osmišljava Doris Kristić, a scenu Vesna Režić. Skladatelj je Damir Šimunović, scenski pokret oblikuje Tamara Curić, a svjetlo Aleksandar Čavlek.

Glume Petar Leventić, Doris Šarić Kukuljica, Mia Melcher, Hrvojka Begović, Maro Martinović, Jasmin Telalović / Mateo Videk, Dora Polić Vitez, Nataša Dangubić i Damir Šaban, te polaznici Učilišta ZKM-a Nina Anđelković, Petrunjela Baće, Petra Donković, Mark Fejer, Karlo Gagulić, Ivan Grlić, Petra Herceg, Filip Ivančić, Tena Ivanetić, Val Ivan Klašterka, Marta Lončar, Inja Munić, Paula Omerbegović i Lucija Rajković.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZKM, PREDSTAVA