Hrvatska

SINDIKAT ODLUČIO: Od sutra sve škole u štrajku do ispunjenja zahtjeva

Piše: PolitikaPlus/HRT

Središnji odbor našeg Sindikata i Veliko vijeće hrvatskih učitelja na  zajedničkoj sjednici jednoglasno su donijeli odluku o frontalnom nastavku štrajka od 19. studenog 2019. do ispunjenja zahtjeva.

- Izuzetno je važno snažno odgovoriti Vladi Republike Hrvatske kako ne pristajemo na prijetnje, te da smo spremni boriti se za svoje zahtjeve i dostojanstvo do kraja. Borba za dostojanstvo nema cijene. Ukoliko budemo i dalje jedinstveni i odlučni, Vlada Republike Hrvatske bit će primorana ponovno sjesti s nama za pregovarački stol i ponuditi prihvatljivo rješenja, navodi se na internetskim strnaicama Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Dodaju kako će sutra na  konferenciji za medije objaviti rezultate izjašnjavanja o posljednjoj ponudi Vlade.

- Planiramo aktivnosti u vrijeme zasjedanja Europske pučke stranke u Zagrebu. Organizirat ćemo uskoro i prosvjed u Zagrebu na nekom od zagrebačkih trgova, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih  u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

Prosvjetni sindikati su u cirkularnom štrajku bili 26 dana. U tom vremenu svaki učenik dosad je izgubio šest dana nastave.

Inače, za sutra je već bio najavljen novi ciklus štrajka prosvjetnih sindikata te je bio najavljen štrajk u svim osnovnim i srednjim školama u zemlji. No sada je objavljeno da cirkularni štrajk prelazi u frontalni odnosno da će svakodnevno štrajkati u svim školama u cijeloj zemlji.

Odgovor je to na posljednju ponudu Vlade koju sindikati ocjenjuju sramotnom, nižom od prijašnje te pokušajem omalovažavanja štrajkaša i zaposlenih u obrazovanju. U ponedjeljak se nije štrajkalo zbog obljetnice pada Vukovara.

Vladina posljednja ponuda sindikatima nudi povećanje osnovice za 6,12 posto u idućoj godini, izradu analize plaća u javnom sektoru, u čijem su okviru i koeficijenti, te sporazum o dodatku na plaću od 2 posto ako Vlada do 30. lipnja ne izmijeni Uredbu o koeficijentima. Sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto, kako ne bi zaostajali za drugim javnim službama.

Očekuju se rezultati sindikalnog referenduma

Sindikalni čelnici najavili su da će u utorak objaviti rezultate sindikalnog referenduma među članstvom i štrajkašima. Po podacima koje su predstavili prošloga tjedna, Vladina ponuda odbijena je s više od 95 posto glasova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VLADA RH, ŠTRAJK, PROSVJETA, ŠKOLE