Hrvatska

NA SVEČANOJ SJEDNICI GRADA: Grabar-Kitarović: Zadar je primjer; Krstičević: Dan državnosti dogodine u Zadru

FOTO: URED PREDSJEDNICE
Piše: PolitikaPlus/Hina

Na svečanoj sjednici u povodu Dana grada Zadra hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u petak kako je taj grad primjer da ne postoje veliki i mali gradovi, nego samo oni koji znaju, žele i mogu, a potpredsjednik Vlade Damir Krstičević je najavio središnju proslavu Dana državnosti dogodine u Zadru.  

"Zadar je nasuprot onima koji stagniraju čekajući da im netko drugi kreira razvojnu strategiju i donese rješenja. Zato sam iznimno ponosna na Zadar", rekla je u petak na svečanoj sjednici u povodu Dana grada Zadra predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. Podsjetila je da je Zadar grad koji čuva i živi izvanredno bogatu duhovnu i kulturnu baštinu od antike do modernoga doba.

"Za hrvatski narod Zadar je grad u kojemu su zabilježeni neki od najvažnijih trenutaka kulturne povijesti i povijesti borbe za slobodu. Dolazim često i vidim velike promjene. Osobit znak ambiciozne vizije razvoja grada bila je gradnja putničkog terminala u Gaženici, koji je ove godine u Hamburgu proglašen najboljom lukom", istaknula je predsjednica.

Kako je rekla, time nisu ostvareni samo odlični uvjeti za integrirani prijevoz putnika i intermodalni prijevoz robe, nego se na pravi način valoriziraju dva građevinska simbola obnove i integracije Hrvatske: Tunel sveti Rok i Maslenički most.

"Srećom, ono što je Zadar učinio za svoj razvoj nije više usamljen primjer. Sve više hrvatskih gradova uzima razvojne uzde u svoje ruke i uspješno ostvaruje kreativne vizije", ocijenila je, ističući da je to temeljni smisao decentralizacije za koju se i ona uporno i sustavno zauzima.

A za njezine optimalne učinke, dodala je, potrebno je stalno usklađivanje razvojnih planova između države, županije, gradova i općina te horizontalno povezivanje u zajedničkim projektima.

"Nužno je usklađivanje politika s jasnim ovlastima, odgovornostima i raspodjelom sredstava. Pritom uvijek moramo imati na umu glavni cilj, a to je uravnotežen regionalni razvoj svih hrvatskih domovinskih prostora", poručila je.

Krstičević: Središnja proslava Dana državnosti 30. svibnja sljedeće godine u Zadru

 Na svečanosti u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zadru kao izaslanik predsjednika Vlade bio je i ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević, koji je rekao da će središnji događaj proslave Dana državnosti sljedeće godine biti u Zadru.

"Uz veliki aeromiting, kojim ćemo pokazati našim prijateljima koliko smo napravili u posljednjih trideset godina, to ćemo napraviti s našom sadašnjom i budućom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović", najavio je ministar.

I gradonačelnik Branko Dukić pozvao je sve da 30. svibnja budu na zadarskoj rivi i proslave Dan državnosti, pri čemu je među ostalim istaknuo kako je protekla godina bila uistinu uspješna.

"Odradili smo planirane projekte, započeli gradnju onih koji su dugo bili u pripremi i nastavili pripremati nove za godinu koja je pred nama. Ništa se ne događa preko noći, pa tako je naš grad iz godine u godinu, zahvaljujući i mojim prethodnicima i njihovim suradnicima, došao do onoga što je danas - sveučilišni grad, međunarodno prometno i prepoznatljivo turističko središte, grad suvremene komunalne i društvene infrastrukture, grad uspješnih poduzetnika i obrtnika, grad mladih", ocijenio je gradonačelnik Dukić.

Na kraju svečane sjednice dodijeljena su javna priznanja Grada Zadra za 2019. godinu. Nagradu za životno djelo dobili su rektor zadarskog Sveučilušta geograf Damir Magaš i ugledni kirurg Nado Vodopija. Nagradu Grada Zadra dobili su Sanja Petrovski, Katarina Livljanić, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna i tvrtka Red Bull Adria d.o.o. Zagreb.Grb Grada Zadra pripao je Klubu liječenih alkoholičara iz Zadra, Marinku Vidaiću - posmrtno, Humanitarnoj udruzi "Antonio Jurjević", Vandi Babić i Atletskome športskom klubu u Zadru.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PREDSJEDNICA, KOLINDA GRABAR KITAROCIĆ, DAMIR KRSTIČEVIĆ