Hrvatska

Plenković: Izmjenama kaznenog zakonodavstva šaljemo poruku da je nasilje neprihvatljivo

Piše: PolitikaPlus/Hina

Izmjenama kaznenog zakonodavstva i oštrijim kažnjavanjem šaljemo poruku da je nasilje neprihvatljivo te da je dužnost svih resora štititi žene od svakog oblika nasilja, poručio je u ponedjeljak premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

"Obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u znak poštovanja prema žrtvi sestara Mirabal. Izmjenama kaznenog zakonodavstva i oštrijim kažnjavanjem šaljemo poruku da je nasilje neprihvatljivo te da je dužnost svih resora štititi žene od svakog oblika nasilja”, stoji u njegovoj objavi na twitteru.

Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama obilježava se u sjećanje na dan kada je 25. studenog 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj Republici dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Vlada je u saborsku proceduru sredinom listopada uputila izmjene Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Kaznenog zakona te Zakona o kaznenom postupku, kojima se pooštravaju kazne za nasilje u obitelji i tjelesne ozljede prema bliskoj osobi te se "dižu" maksimumi kazne zatvora za bludne radnje i spolno uznemiravanje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

plenković, kazneni zakon, nasilje