Hrvatska

DIVJAK: Sigurno je, sada smo u crvenom i izgledno je da će se školska godina produžiti

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u utorak da je zbog štrajka obrazovnih sindikata, koji već traje 32 dana, izgledan produžetak školske godine.

"Sigurno je, sada smo u crvenom i izgledno je da će se školska godina produžiti. Skraćivanje praznika i produžetak nastavne godine sada su izgledni", rekla je Divjak novinarima nakon sjednice Vlade.

Ustvrdila je da su razgovori između čelnika sindikata i predstavnika Vlade teški, ali da s druge strane "nitko valjda ne očekuje da se u dvije godine mandata isprave nepravde, sve ono sa čime su se profesori i nastavnici susretali u posljednjih 30 godina". "Nitko taj čarobni štapić nema", kazala je Divjak.

Uvjerena je da će pregovori završiti ponudom "iza koje možemo stajati".

Na upit treba li i premijer Andrej Plenković biti prisutan na pregovorima, što je tražio Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, odgovorila je kako to ovisi isključivo o premijeru. "To ovisi isključivo o njegovoj odluci, kako to vidi i hoće li to nešto promijeniti", komentirala je ministrica.

Čelnici sindikata od 16,30 sati pregovaraju s predstavnicima Vlade u Banskim dvorima, a Vladine pregovarače vodi predstojnik Ureda premijera Zvonko Frka Petešić.

Čelnik Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske Branimir Mihalinec uoči novog sastanka u Banskim dvorima rekao je kako od Vlade očekuje konačnu ponudu kako misli riješiti problem zaostajanja plaća u obrazovanju i štrajka koji traje već 32 dana.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BLAŽENKA DIVJAK