Hrvatska

Kujundžić: Zahtjeve liječnika iznijetu ću na sjednici užeg kabineta vlade

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je u srijedu nakon sastanka s liječničkim organizacijama da će pitanje njihovih zahtjeva o donošenju strukovnog kolektivnog ugovora (SKU) ili posebnog zakona o plaćama liječnika pokušati već danas uvrstiti na sjednicu užeg kabineta vlade.

Na sastanku s predstavnicima Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) i Hrvatske liječničke komore (HLK) bio je govora i o jučerašnjoj odluci Vrhovnog suda prema kojoj liječnici kod obračuna prekovremenih sati imaju pravo na sve dodatke za posebne uvjete rada, odgovornost i znanstvene titule kao i za redovni rad.

Zbog pogrešno obračunatih prekovremenih sati na sudovima je oko 4000 tužbi, među kojima je i 800 pravomoćnih presuda u korist liječnika.

Kujundžić kaže kako će se novac za pogrešno obračunati prekovremeni rad morati pronaći, a procjenjuje se da će za to biti potrebno 1-1,5 milijarda kuna, kojih u proračunu nema. 

"Tu brojku nitko ne zna, spekulira se da je to 1-1,5 milijarda kuna. Mi ćemo zatražiti od svih bolnica da izračunaju koliko bi to bilo po svakoj kući pa ćemo zbrojiti. Toga novca u proračunu u ovom trenutku nema ali ako je takva presuda Vrhovnog suda, tražit će se rješenje u nekom vremenskom roku", rekao je ministar zdravstva.

Dodao je kako Ministarstvo još nije službeno dobilo odluku Vrhovnog suda te ocijenio kako je ona zbroj djela i odluka prethodne vlade.

Predsjednica HLS-a Renata Čulinović Čaić  izjavila je kako su na sastanku tražili od ministra Kujundžića da se izjasni što je Vladi prihvatljivo od prijedloga koje su dale liječničke asocijacije - SKU ili Zakon o plaćama. 

"Protuprijedlog Vlade bio je da je njima prihvatljiviji Zakon o plaćama i radnom vremenu liječnika. Potez je sad opet na užem kabinetu Vlade, koja mora dati zeleno svjetlo da se krene u izradu tog zakona", kazala je.

Predsjednica HLS-a je podsjetila i kako su liječničke udruge pokrenule akciju "Želim raditi zakonito", tijekom koje se prikupljaju potpisi za povlačenje suglasnosti za prekovremeni rad, koja traje 60 dana. Kaže kako je važno da do 1. veljače liječnici prepoznaju volju vlade da riješi njihove probleme.

Kazala je i kako će se s ministrom ponovno sresti za desetak dana, nakon što u Ministarstvo stigne službena odluka Vrhovnog suda

Predsjednik HLK Krešimir Luetić istaknuo je kako odluku o mogućem početku rada na zakonu o plaćama liječnika treba prethodno donijeti vlada te istaknuo kako rad liječnika treba učiniti zakonitim.

"Prvo je potrebno da rad liječnika bude zakonit jer je on trenutno protuzakonit zbog velike prekovremene satnice. Kad se uredi da bude zakonit, onda treba donijeti akcijski plan kako smanjiti broj prekovremenih sati, smatra Luetić. To se pak ne smije napraviti preko noći jer bi se time smanjila dostupnost zdravstvene zaštite, dodao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hlk, milan kujundžić, liječnici