Zagreb

Županijski sud: Idućeg utorka odluka o osnovanosti optužnice protiv Todorića

Piše: PolitikaPlus/Hina

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u utorak će odlučiti o osnovanosti prve optužnice protiv nekadašnjeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića, kojega zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo tereti da je gospodarskim zlouporabama svoj bivši koncern oštetio za 1,25 milijuna eura.

"Odluku o tome kada će konkretna odluka biti objavljena donosi predsjednik Optužnog vijeća u dogovoru sa članovima vijeća. Obzirom da je riječ o složenom postupku, procjena je da će se konačna odluka donijeti 17. prosinca", kazao je u srijedu Hini glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić.

Devčić je podsjetio kako Zakon o kaznenom postupku predviđa obustavu postupka ukoliko nema dovoljno dokaza da je kazneno djelo počinjeno, a iz zakonom održivih razloga optužnica se može djelomično ili u cijelosti vratiti državnom odvjetniku na doradu. Optužnica se u konačnici može i potvrditi, nakon čega započinje redovni postupak, zaključio je Devčić.

Branitelj trećeoptužene Piruške Canjuge, odvjetnik Anto Nobilo, kazao je da je obrana svih četvero optuženika suglasna kako u ovom predmetu nema dokaza.

Nobilo: Imamo optužnicu, a nemamo dokaza

"Imamo optužnicu, a uopće nemamo dokaza koji podržavaju glavne teze iz optužnice, pa smo svi četvero zatražili obustavu kaznenog postupka'', kazao je Nobilo nakon sjednice Optužnog vijeća.

Dodao je da su svi svjedoci ispitani u istrazi zapravo svjedoci obrane, te da je teza svih četvero branitelja kako je predmetni posao obavljen.

"Ovaj predmet će biti fijasko. S apsolutnom sigurnošću mogu prognozirati da će presuda do idućeg proljeća biti oslobađajuća'', zaključio je Nobilo.

Optužnicom koja je podignuta u rujnu tužiteljstvo Todorića tereti da je, s troje suradnika, plaćanjem fiktivnih savjetodavnih usluga švicarskoj tvrtki Agrokor oštetio za 1,25 milijuna eura.

Optužnicom su uz Todorića i nekadašnjeg menadžera u Agrokoru Ante Huljeva obuhvaćena i bivša Agrokorova menadžerica Piruška Canjuga te austrijska državljanka Nicole De Rossi.

Tužiteljstvo: Gospodarskim zlouporabama Agrokor oštećen za 1,25 milijuna eura  

Todorić, kao predsjednik uprave Agrokora i Huljev, kao izvršni direktor financija u koncernu, su prema sumnjama tužiteljstva 2013. zlouporabili svoj položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarskog trgovačkog društva za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske tvrtke, tužiteljstvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Trećeokrivljenoj Canjugi, nekadašnjoj članici uprave Agrokora, stavlja se na teret da je sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice.

U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga.

Tužiteljstvo osumnjičene tereti za poticanje i pomaganje na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Ivica Todorić se još od studenoga 2017. nalazi pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna. Tom istragom su obuhvaćeni i njegovi sinovi Ivan i Ante Todorić te 12 Agrokorovih menadžera i revizora.

Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića, koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. studenoga prošle godine na slobodu izašao uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna i mjere opreza među kojima je i zabrana napuštanja Zagreba.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Županijski sud zagreb, ivca todorić