Hrvatska

ČLANSTVO: HGK izašao iz europskog odbora kojem je na čelu Hrvat

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatska gospodarska komora (HGK) nedavno je ukinula članstvo u europskom udruženju proizvođača stočne hrane (FEFAC), a predsjednik jednog od odbora pri tom udruženju Predrag Peršak tvrdi da o tome nitko nije obaviješten, što u HGK-u opovrgavaju, piše u nedjelju Jutarnji list.

Predsjednik Odbora za hranidbu životinja pri FEFAC-u Predrag Peršak je na čelo tog odbora imenovan upravo na prijedlog HGK i uz potporu njemačkog udruženja proizvođača stočne hrane (DVT).

"Tek nakon što je donesena odluka o izlasku dobio sam obavijest, a tijekom razmatranja te odluke nitko me nije kontaktirao", rekao je Peršak koji kaže da su i kolege iz drugih zemalja s kojima sjedi u Odboru konsternirani odlukom.

"I glavni predsjednik FEFAC-a je rekao kako žali jer gube stručnjaka koji je bio involviran u stručne rasprave i pridonosio ravnoteži između načina rada velikih multinacionalnih kompanija i manjih proizvođača stočne hrane", kazao je Peršak, glavni menadžer u tvrtki Fanon, jednom od vodećih proizvođača stočne hrane u Hrvatskoj.

Izvršni direktor te tvrtke Mladen Jarnjak od HGK je zatražio "hitno povlačenje takve odluke bez osnove i presedana, te tijekom 2020. raspravu unutar HGK ostaje li Grupacija stočne hrane pri HGK ili će se neovisno formirati, po uzoru na mnoge zapadnoeuropske zemlje".

U odgovoru Jutarnjem listu iz HGK-a su navelli da su 2008. samoinicijativno pristupili FEFAC-u sa zahtjevom za primanjem u članstvo Grupacije industrije stočne hrane HGK kao članice - promatrača. Ulaskom Hrvatske u EU Grupacija 2013. postaje punopravni član za što HGK uplaćuje godišnju članarinu i do sada je uplaćeno oko 50 tisuća eura.

Kažu da se nakon ulaska u EU, unatoč u više navrata upućenim pozivima članicama da se uključe u rad FEFAC-a, prijavio samo Predrag Peršak te da nijedan drugi predstavnik industrije, uključujući najveće hrvatske proizvođače stočne hrane, nije iskazao interes za rad kroz skupine FEFAC-a. Dodaju kako šest godina nitko nije zatražio ni newsletter FEFAC-a s novostima "iz čega se da zaključiti kako ne postoji realni interes za tim sadržajem i opravdanost plaćanja istog". Stoga su donijeli odluku o prestanku članstva. No, u HGK kažu da su voljni ponovno aktivirati članstvo u FEFAC-u, ako veći broj članica iskaže interes.  

Tvrde i da je Peršak telefonom obaviješten o namjeri izlaska iz FEFAC-a i činjenicama koje su dovele do takve odluke te da je FEFAC-u poslan službeni e-mail s Peršakom kao CC primateljem te e-amil poruke.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FEFAC, HGK