Hrvatska

Grabar-Kitarović: Bili smo svjedoci činjenice da su curili podaci, no smatram da je u SOA-i sada stanje malo bolje

Na pitanje je li s tim upoznat i premijer Plenković, odgovorila je kako svi znaju za to, da je ovaj 'slučaj' javno poznat te se javno vodi i postupak...

Piše: PolitikaPlus/Hina

HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je upozorila da je korupcija sveprisutna u društvu, da nije samo u politici, a najviše ju zabrinjava što je prisutna i u, kako je rekla, agencijama koje bi se trebale baviti upravo borbom protiv korupcije.

 "Danas imamo ozbiljan slučaj koji je, čini mi se u drugostupanjskom postupku gdje su u VSOA-i pronevjereni veliki novci. Sudski postupak se upravo vodi, a hoće li to ići još dublje i dalje, vidjet ćemo. Bili smo svjedoci i činjenice da su curili podaci, no smatram da je u SOA-i sada stanje malo bolje", izjavila je Grabar-Kitarović novinarima u Svetom Petru u šumi.

 Hrvatska predsjednica zauzela se za zapošljavanje mladih obrazovanih ljudi u sigurnosne službe, posebno onih koji su stručni u kibernetici, čime će se "jednom posebnom etikom i potpisivanjem obveze čuvanja tajni država riješiti velikim djelom korupcije koja se nažalost ne može iskorijeniti ni u jednom društvu, već se mora sankcionirati". 

Na pitanje novinara koliko je dugo znala za ovaj slučaj te je li s njim upoznat i premijer Andrej Plenković, odgovorila je kako svi znaju za to, da je ovaj slučaj javno poznat te se javno vodi i postupak. 

Ne mogu se miješati u rad službi, postoje nadzorna tijela

"Više puta sam razgovarala s onima koji su vodili istrage da vidimo koliko to duboko ide. No, isto tako sam svjesna svojih ovlasti da se ne mogu miješati u rad samih službi, već postoje nadzorna tijela među kojima je i savjet za koordinaciju rada službi i tu će se sasvim sigurno poboljšati cijela ta koordinacija", poručila je Grabar-Kitarović.

Sinoćnje sučeljavanje na javnoj televiziji doživljava kao dobru prigoda da se na djelu vidi svih jedanaest predsjedničkih kandidata.

"Moja želja je oduvijek bila ne favorizirati niti podcjenjivati nikoga, jer su svi oni skupili potpise i postali kandidati za predsjednika, odnosno predsjednicu. Malo sam razočarana što nismo imali toliko prigode govoriti o životnim pitanjima i predstaviti svoje programe, no mislim da su gledatelji dobili jedan dobar dojam tko stoji za što, odnosno za razvoj Hrvatske, odnosno tko se fokusira više na ljude i državu, a tko više na sebe", rekla je.

"Mislim da je narod doista pametan u tom smislu da prepozna programe, da prepozna tko ih zastupa, odnosno tko je s njima i među njima. Trebali bi prestati razgovarati o ideološkim pitanjima, pogotovo onima koja dijele narod", zaključila je Grabar Kitarović.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kolinda grabar kitarović, soa