Hrvatska

NADOKNADA NASTAVE: Na sjeveru i u Dalmaciji škola će završiti tek 26. lipnja

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministarstvo znanosti i obrazovanja počelo je jučer s objavom izdanih suglasnosti školama za nadoknadu nastavnih dana propuštenih zbog štrajka, a kojima je zbog toga odobreno produljenje nastavne godine i odstupanje od rokova praznika utvrđenih aktualnim školskim kalendarom, piše u četvrtak Jutarnji list.

Objedinjene zahtjeve škola s planom nadoknada Ministarstvu su poslali nadležni uredi osnivača (županije i gradovi), a Ministarstvo je do srijede izdalo suglasnosti za škole iz deset županija, donosi dnevnik.

Šest tih županija (Zagrebačka, Krapinsko-zagorska, Karlovačka, Bjelovarsko-bilogorska, Ličko-senjska i Splitsko-dalmatinska) zatražile su, a Ministarstvo odobrilo, jedinstveni kalendar nadoknada za sve škole sa svoga područja.

To znači da će u svakoj od tih županija škole (uglavnom) nadoknade odrađivati u istim terminima, sukladno broju dana provedenih u štrajku. Požeško-slavonska, Dubrovačko-neretvanska, Međimurska i djelomično Varaždinska županija neće imati ujednačen kalendar.

Nisu to jedine različitosti - iz odobrenih suglasnosti vidljivo je koliko je stanje na terenu s nadoknadama potpuno neujednačeno i da roditelji svakako najbolje informacije mogu dobiti u vlastitoj školi. Podsjetimo, škole su u štrajku mogle maksimalno sudjelovati 16 nastavnih dana, s tim daje u anketi Ministarstva njih 70 navelo kako ne trebaju odraditi niti jedan dan, dok su se 992 škole izjasnile kako će zbog nadoknada morati produljiti nastavnu godinu.

Ministarstvo je rok za produljenje nastave ograničilo na 29. svibnja za maturante te 26. lipnja za ostale učenike.

Iz odobrenih suglasnosti za prvih deset županija može se uočiti kako će se u gotovo svim tim županijama nastava produljiti do 26. lipnja (za maturante do 29. lipnja), ali ima i izuzetaka. Primjerice, u najvećem broju osnovnih i srednjih škola u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nastava za učenike koji nisu maturanti završava 19. lipnja, a u ostalim školama u toj županiji između 23. i 25. lipnja.

Također, velika većina škola u ovih deset županija za nadoknade će iskoristiti i ponedjeljak, 23. prosinca, uoči Božića, dok, prema podacima Ministarstva, ima i škola poput OŠ Orebić u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koja namjerava raditi i na Badnjak ta se škola izjasnila kako u njih zimski praznici počinju 27. prosinca


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

OBRAZOVANJE, ŠKOLA