Hrvatska

Talibani preuzeli odgovornost: Američki vojnik ubijen u Afganistanu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Američki vojnik "ubijen je u akciji" u ponedjeljak na sjeveru Afganistana, priopćila je američka vojska, a odgovornost za napad preuzeli su talibani. 

Prema politici američkog ministarstva obrane, ime ubijenog vojnika neće se objaviti prva 24 sata u roku u kojemu će o njegovoj smrti obavijestiti najbližu rodbinu. 

Američke i afganistanske snage pogođene su improviziranom eksplozivnom napravom u okrugu Čardara u sjevernoj provinciji Kunduz dok su se spremali provesti napad, priopćio je glasnogovornik talibana. 

"Naši borci ubili su pripadnika američkih snaga i ranili afganistanskog komandosa", rekao je glasnogovornik u tekstualnoj poruci koja je uključivala fotografije krvavog ruksaka i iskaznice američkog vojnika, prenosi Reuters.

Od početka 2019. u Afganistanu je poginulo 20 američkih vojnika u sukobima. 

Trenutno je u Afganistanu raspoređeno oko 12.000 američkih vojnika. 

Napad je uslijedio nakon što su američki i talibanski pregovarači pauzirali pregovore zbog još jednog napada talibana na američku vojnu bazu Bagram u kojemu su ubijena dva civila, a više od 70 ih je ranjeno. 

Prošli tjedan je američki posebni izaslanik za Afganistan Zalmaj Halilzad rekao da se pregovori SAD-a i talibana približavaju "važnoj fazi" mirovnog procesa u Afganistanu. 

Pregovori su ponovno otvoreni ranije ovog mjeseca nakon što ih je američki predsjednik Donald Trump u rujnu zaustavio. Kao razlog je naveo ubojstvo američkog vojnika.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

UBOJSTVO, AMERIČKI VOJNIK, afganistan