Kolumne

ANALIZA: Mlianović je potvrdio da se ne može kontrolirati, da ima veliki ego, a male uši...

'Imao je i on papire u crvenom fasciklu, hrpu papira, on ih je prelistavao, bio je u papirima i nije slušao što Grabar Kitarović govori. Već je imao pripremljenu dionicu što će reći...

Piše: PolitikaPlus

'Izbacila ga je iz cipela. I on je nju, no ona je imala izvanrednu samokontrolu. Ja sam mislila hoće li on puknuti i fizički nasrnuti na nju. Imao je pozu: Hoćeš se tući?', analizira komunikologinja Ljiljana Buhač dvoipolsatno sučeljavanje predsjedničkih kandidata Kolinde Grabar Kitarović i Zorana Milanovića

Komunikologinja dr.sc. Ljiljana Buhač nakon sučeljavanja je za tportal .analizirala nastup Zorana Milanovića i Kolinde Grabar Kitarović. Kaže da je Milanović od samog ulaska u studio bio vidno napet. To se protekom vremena samo dodatno pojačavalo.

Smatra da ga je Grabar Kitarović na ovom sučeljavanju 'izula iz cipela', ne sadržajem izrečenog ili argumentima nego mirnoćom. 'Njega je iznervirala njezina mirnoća. Ona je pokazala uznemirenost kroz crvenilo, ali nije emocije izrazila na van. On je potvrdio da se ne može kontrolirati, da ima veliki ego, a male uši što znači da ne može slušati. Bio je agresivan i bahat, stalno je prekidao, raspravljao se s voditeljima', kaže Buhač.

Iako je tijekom kampanje ostavljao dojam da se želi promijeniti te njegova bahatost nije izlazila na vidjelo, to se promijenilo. 'To se inače zove tzv. strategija dvostruke prevare imidža', dodaje. Postojano je napadao Grabar Kitarović, ona mu, smatra Buhač, nije ostajala dužna, no radila je to u 'baršunastim rukavicama', a upravo to on nije mogao izdržati.

'Nisu ga njeni odgovori izbacili iz kolosijeka, već njezina mirnoća. Agresivni tipovi ne mogu podnijeti mirnoću', napominje Buhač za tportal.

Buhač smatra da su i Milanović i Grabar Kitarović bili dobro pripremljeni za debatu, imali su pripremljene papire, no njih su podjednako koristili oboje, iako je Milanović protukandidatkinji spočitavao da gleda u papire.

'Imao je i on papire u crvenom fasciklu. Dobro su ga pripremili jer je imao hrpu papira, on ih je prelistavao, kada je govorila se slušno isključio, bio je u papirima i nije slušao što Grabar Kitarović govori. Već je imao pripremljenu dionicu što će reći', smatra Buhač.

U nekoliko je, kaže, situacija, imala dojam da će Milanović fizički nasrnuti na Grabar Kitarović. 'Oslanjao se na pult, ja sam mislila: Hoće li on puknuti i fizički nasrnuti na nju. Imao je pozu: Hoćeš se tući? Njega je ta strukturiranost tijela i glasa iznervirala. Što je ona bila mirnija, on je bio agresivniji. Zoran Milanović je ostao Zoran Milanović. On ne poštuje sugovornika, ne poštuje vrijeme niti svoje niti tuđe. Meni smeta ulični način komunikacije kod njega. Kao da sjedi u kafiću ili u svom Taču i ljudima dijeli svoje stavove i mišljenja', analizira Buhač.

Smatra da Milanović, koji želi biti predsjednik države, mora imati kontrolu što god mislio o nekoj osobi, je li mu netko simpatičan ili ne. Cijela debata je, zaključuje Buhač, bila na osobnoj razini. 'Vi i ja, kao građani, ne možemo se pohvaliti da smo baš puno dobili'.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ, ZORAN MILANOVIĆ