Svijet

ZABRINUTOST: Glavni tajnik UN-a upozorio Tursku da ne šalje vojnike u Libiju

Piše: PolitikaPlus/Hina

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres potvrdio je, ne spominjući izrijekom Tursku, da "bilo kakva strana pomoć zaraćenim stranama" u Libiji "samo pogoršava sukob i komplicira pokušaje postizanja mirnoga rješenja".

Očito ciljajući na moguću tursku vojnu intervenciju u Libiji radi potpore vladi nacionalnoga jedinstva (GNA) smještenoj u Tripoliju, Antonio Guterres naglasio je u priopćenju da "trajna kršenja embarga na oružje koje je nametnulo Vijeće sigurnosti, samo još više pogoršavaju stvari".

U nedavnom izvješću, UN-ovi stručnjaci zaduženi za nadzor primjene embarga uvedenog 2011., optužili su za višestruka kršenja Tursku, koja podupire GNA, te Jordan i Ujedinjene Arapske Emirate, koji podupiru maršala Haftara.

"Strogo poštovanje embarga nužno je za stvaranje povoljne okoline za prekid neprijateljstava", istaknuo je Guterres ponovivši "pozive na trenutačni prekid vatre i povratak političkoga dijaloga svih strana".

Turski zastupnici u četvrtak su izglasali prijedlog koji predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu omogućava slanje vojnika u Libiju, kao potporu GNA, a čije se postrojbe bore protiv snaga maršala Haftara,

Uronjena u kaos nakon pada režima Moamara Gadafija 2011., Libiju su zahvatile borbe za prevlast. GNA, koju priznaje UN te vlade i parlamenta na istoku Libije, koje zauzima maršal Haftar.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

turska, un