Regija

BIH: Na biračkim mjestima u Mostaru više birača nego prije 15 dana

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na biračkim mjestima u Mostaru, kojih je ukupno 19, birača je više nego u prvom krugu izbora za hrvatskog predsjednika, no glasovanje teče normalno, potvrdio je u nedjelju član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.

Brojni birači na mostarska su birališta došli i prije njihova otvaranja, u nedjelju u 7 sati.

Od 44 biračka mjesta, koliko ih ima u BiH, njih 19 je u Mostaru. Hrvatski državljani koji žive u toj državi mogu glasovati u gradovima sjedištima hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništava: Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Banjoj Luci, Livnu i Vitezu.

Kakav je bio odaziv na tim, ali i na svim ostalim biračkim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu, njih više od 6.500, DIP će objaviti u podne.

Hojski kaže da DIP i u nedjelju dobiva dojave o kršenju izborne šutnje, ponajjprije na društvenim mrežama. No, neki građani požalili su se i kako dobivaju telefonske i SMS poruke u kojima im se sugerira za koga od dvoje predsjedničkih kandidata trebaju glasovati.

DIP stoga ponovno poziva na poštivanje izborne šutnje, iako za njeno kršenje zakon na predsjedničkim izborima ne predviđa nikakve kazne.

Za predsjednika države u drugom izbornom krugu natječu se sadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (HDZ) i bivši premijer Zoran Milanović (SDP).

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izbori, bih, mostar