Hrvatska

Vlada odlučila: Ovo su države s kojima će se pregovarati o borbenim zrakoplovima

Piše: PolitikaPlus

Vlada je odabrala sedam država s kojima želi pregovarati oko nabavke borbenih aviona. Od SAD-a i Švedske tako će tražiti ponude za nove, a od Izraela, Grčke, Norveške i Francuske ponude za rabljene borbene zrakoplove.

Od SAD-a će se tražiti F-16 block 70/72, od Švedske novi Gripen, od Izraela, Grčke i Norveške tražit će se ponude za rabljene američke F-16, a od Francuske će se tražiti ponude za Rafale, doznaje Dnevnika Nove TV.

Odluku su danas potpisali predstojnik kabineta premijera Zvonimir Frka Petešić i viceadmiral Robert Hranj, a tijekom sutrašnjeg dana bi trebala biti službeno poslana. Rok je do 7. svibnja do kada Vlada Andreja Plenkovića očekuje kompletne ponude da im se dostave na stol. Nakon toga će one analizirati u naredna tri mjeseca kako bi se donijela odluka hoće li se krenuti u realizaciju nabavke novih ili rabljenih zrakoplova.

Odluči li se Vlada za 12 rabljenih zrakoplova hrvatske porezne obveznike bi oni mogli stajati nekoliko stotina milijuna dolara, a ukoliko padne odluka na nove cijena bi lako mogla dostići i milijardu dolara.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

borbeni zrakoplovi, hrvatska