Zagreb

ZAGREB: Izložba Vesne Peko-Luketić u Muzeju Mimara

Piše: PolitikaPlus/Hina

Izložba "Svjetlo, prostor i zvuk" australske likovne umjetnice hrvatskih korijena Vesne Peko-Luketić otvara se u četvrtak, 23. siječnja u Muzeju Mimara.

Kao što upućuje i sam naziv izložbe, pokret, svjetlo i boje prvi su elementi s kojima se gledatelj susreće kada se zatekne ispred djela Vesne Peko-Luketić.

Na zagrebačkoj izložbi predstavlja seriju radova iz 2017. godine, 20 djela predstavljenih uz zvukovnu pratnju te video animaciju.

Animacija svjetla, prostora i zvuka nastavak je serije njezinih djela koja pomiču granice do točke u kojoj autorica "vodi liniju u šetnju" odvodeći je pritom izvan omeđenog prostora, najavljeno je iz "Mimare".

Povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Anita Ruso kaže u predgovoru izložbe da je pokretač umjetničkom stvaranju autorice treperenje svjetlosti koje se prelijeva po vodi noću, što je zamijetila u zaljevu Marina Bay u Singapuru i to je energija koju je pretočila u svoje radove.

Umjetnica koristi i zvuk, "stvarajući sveobuhvatnu atmosferu uhvaćenog trenutka", dok je vizualni izričaj radova rezultat digitalnog vremena te govori i o tehnici u kojoj su nastali - nacrtani su na računalu i na tabletu, a fotografije su snimljene mobitelom.

"Svjetlost i zvuk uhvaćeni u prostoru koji vibrira prenose nas u prostor koji nema nikakva obilježja, koji ničim ni na što ne podsjeća i koji pomalo priziva prostore izvan tjelesnosti i bespuća vječnosti", ustvrdila je Ruso.

"Mi vidimo boje, osjećamo pokret, čujemo zvukove, ali ne možemo odgonetnuti koordinate uhvaćenog prostora. Nalazimo se sami u prazninama gdje se teško za išta uhvatiti, gdje nema oslonca, stabilizatora ni gravitacije", dodala je.

Vesna Peko-Luketic od 1967. živi u Australiji. Ondje je 1984. diplomirala  Umjetnost i dizajn na Sveučilištu Monash u Melbourneu.

Izlagala je na tridesetak izložbi u Europi, Australiji i Sjedinjenim Državama, između ostalog i u galeriji Agora u New Yorku te u Centru za digitalnu umjetnost (LACDA) u Los Angelesu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VESNA PEKO LUKETIĆ, ZAGREB, IZLOŽBA