Hrvatska

KRSTIČEVIĆ: Platio sam porez na 160.000 eura, nisam oštetio državu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar obrane Damir Krstičević u imovinskoj kartici nije prijavio potpunu kvadraturu i vrijednost vikendice u Žaboriću blizu Šibenika, i dok financijska procjena vrijednosti nekretnine iz 2004. iznosi oko 160.000 eura, ona iz 2016. godine iznosi tek 83.000 eura, objavio je portal Index u srijedu.

Index navodi kako je na temelju ugovora otkrio da je Krstičević 19. siječnja 2016. vrijednost nekretnine procijenio na 83.333 eura, iako ju je u srpnju 2004. godine, dakle 12 godina ranije, platio 160 tisuća eura, odnosno gotovo duplo više od navedene vrijednosti.

Ministar je pak za Dnevnik Nove TV rekao da je porez platio na 160.000 eura te nije oštetio državu nego to napravio sebi na štetu.

"Kuću sam kupio za 160.000 eura i iza toga ovjerio ugovor kod bilježnika, prijavio Poreznoj koja je izračunala porez. Platio sam porez na vrijednost od 160.000 eura", rekao je.

Krstičević je ponovio da nije državu oštetio jer je platio 'komplet sve kad je popunjavao'. "Kuća je stara, iz 1982. godine i ja sam to tako povezao, i evo ništa", rekao je.

Dodao je i kako je obnavljao kuću ali ništa nije mijenjalo u konstrukciji. "Promijenio sam krov, otvore, opiturao kuću". Ustvrdio je i da je to povisilo vrijednost nekretnine, ali se tim nije bavio.

Index:  Darovnim ugovorom nekretninu prepustio supruzi 

Index je objavio kako je ministar kuću po pola kupio sa suprugom, kojoj je u prosincu 2004. darovnim ugovorom prepustio svoju polovicu. Od tada je ona jedina vlasnica nekretnine. Prenosi da je u imovinskoj kartici umanjena kvadratura na površinu od 120 metara četvornih, a okućnica se i ne navodi. 
"Iz katastarskih podataka i zemljišnih knjiga proizlazi da je Sanja Krstičević vlasnica 302 metra četvorna kuće i okućnice. Dakle, 182 kvadrata više od onoga što je upisano u imovinskoj kartici", obrazložili su.
Na Indexov upit iz Ministarstva obrane su pojasnili kako je vikendica Krstičevićeve supruge površine 120, a s okućnicom iznose 302 metra kvadratna. Ministar je poručio kako je napravio ispravak u imovinskoj kartici i poslao ga Povjerenstvu, no da izmjene još nisu unesene.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NEKRETNINE, DAMIR KRSTIČEVIĆ