Kultura

GOSTOVANJE: Gostovanje Antigone u belgijskome Théâtre de Liège

Piše: PolitikaPlus

Belgijski Théâtre de Liège bio je 28. i 29. siječnja ispunjen do posljednjeg mjesta. Publika je dugotrajnim aplauzom i ovacijama nagradila gostovanje predstave Antigona, dramskog ansambla i kreativnog tima. Nastala prema novoj verziji suvremenoga filozofa svjetskoga glasa Slavoja Žižeka, u režiji Angele Richter, Antigona je praizvedena u HNK u Zagrebu 19. listopada 2019. godine a nastala je u koprodukciji HNK-a u Zagrebu, Théâtre de Liège u Belgiji i Fondacije Emilia Romagna Teatro iz Italije. Gostovanje Drame HNK u Zagrebu realiziralo se u sklopu Europskog programa Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu koji se odvija u povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu posljednjih nekoliko sezona surađuje s Kazalištom u Liègeu. Prošle je godine s velikim uspjehom prikazana baletna predstava Apoksiomen u koprodukciji s Théâtre de Liège, kompanijom As Palavras i Ministarstvom Federacije Wallonie- Bruxelles. Prije nekoliko godina predstava Evanđelje nastalu je u produkciji Hrvatskoga narodnog kazališta iz Zagreba i Emilia Romagna Teatro Fondazione te koprodukciji sa švicarskim kazalištem Vidy iz Lausanne, Maison de la Culture d’Amiens i belgijskim Théâtre de Liege.

Antigona će nastaviti svoja europska gostovanja u talijanskoj Modeni, 26. i 27. veljače, na VIE festivalu.

Predstava Antigona izvodi se u sklopu Europskog program Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske za potrebe hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ANTIGONA PREDSTAVA, GOSTOVANJE, PREDSTAVA, SLAVOJE ŽIŽEK