Hrvatska

DIVJAK: Borit ćemo se protiv onih čije je ideje „vrijeme pregazilo“ - klub starih muškaraca

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručila je prije sastanka ministara zemalja EU-a zaduženih za istraživanje kako će se boriti na „nacionalnoj i europskoj razini“ protiv osoba koje su dugo u sustavu znanosti, a čije je ideje „vrijeme pregazilo“.

„Ono protiv čega se želimo boriti na  nacionalnoj i europskoj razini je protiv različitih klubova, onog što se na engleskom u žargonu naziva "old men's club" (klub starih muškaraca), onih koji su već dugo u sustavu, koji imaju ideje koje je pregazilo vrijeme. Mi želimo dati priliku najboljima i za to želimo iskoristiti europske fondove i učiti od onih kojima najbolje ide", rekla je Divjak pri ulasku u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu gdje se održava neformalni sastanak ministara članica EU-a zaduženih za istraživanje.

Glavne teme sastanka su „cirkulacija mozgova“, odnosno suradnja i razmjena znanstvenika te budućnost Europskog istraživačkog prostora.

"Potičemo mobilnost jer smo sigurni da svi koji odlaze u mobilnost i  imaju iskustva iz drugih država kada se vrate, donose svoja iskustva. Na taj način daju priliku da se sustav gradi za najbolje, ali želimo i druge privući da rade u Hrvatskoj“, kazala je Divjak.

Divjak je u uvodnom obraćanju ministrima rekla da „cirkulacija mozgova i cirkulacija istraživača trebaju ostati jedan od kamena temeljaca EU-a“.

„Dok EU ima globalnu prednost u pogledu okvira za istraživanje, značajne razlike između zemalja i regija izazov su za potpunu realizaciju europskih potencijala na globalnoj razini“, kazala je Divjak.

Povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabriel poručila je kako nemaju sve države istu korist od cirkulacije u Europi.

„Moramo smanjiti te razlike između država članica i unaprijediti međunarodnu suradnju između znanstvenika“, kazala je.

Gabrijel je rekla da će se povećati proračun za program razvoja i inovacija Obzor Europa, za koji se prethodno izdvajalo oko 3,3 posto proračuna EU-a te da će se nastaviti program Marija Sklodovska Curie kojim se stipendiraju istraživači u Europskoj uniji.

Philippe Busquin, povjerenik Europske komisije zadužen za istraživanje, u čijem je mandatu prije dvadeset godina osnovan Europski istraživački prostor istaknuo je kako je prije razvoja Europskog istraživačkog prostora odljev mozgova iz EU-a u SAD bio puno veći te da se EU jače afirmirala kao znanstveno-istraživačko središte.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZNANOST, BLAŽENKA DIVJAK