Mojbiz

NACIONALNA NAKNADA: Stiže 800 kuna mirovine za 20 tisuća građana s manje od 15 godina staža

Piše: PolitikaPlus/Hina

Plenkovićeva Vlada i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava pripremilo je prvu verziju novog zakona kojim će se od iduće godine uvesti nacionalna mirovina, piše u srijedu Večernji list.

Nova novčana isplata ipak se neće zvati mirovina, već nacionalna naknada za starije osobe, koju bi moglo primati oko dvadeset tisuća starijih od 65 godina, donosi dnevnik.

Resorno ministarstvo procjenjuje da približno 60.000 osoba starijih od 65 godina, većinom žena, nema minimalne uvjete za ostvarenje prava na starosnu mirovinu, za što treba minimalnih 15 godina, među kojima će tek svaka treća osoba zadovoljiti kriterije za isplatu nacionalne naknade.

Prva stepenica koju potencijalni primatelji moraju preskočiti neprekinuti je boravak od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava. Tko se doseli u Hrvatsku u 50. godini, moći će tražiti nacionalnu naknadu tek sa 70!

U prvoj zakonskoj verziji koja je dostavljena socijalnim partnerima i stručnjacima okupljenima u radnoj grupi ne nalazi se imovinski već samo dohodovni cenzus. Država neće provjeravati koliko zemlje ili kuća posjeduje primatelj naknade, ali će se kontrolirati njegovi prihodi i dohodak članova kućanstva. Novo pravo ostvarivat će osobe čiji su prihodi po članu kućanstva niži od 800 kuna, koliko bi, predlaže se, trebala biti visina nacionalne naknade za starije osobe.

Radna skupina koja je od početka uključena u pripremu zakona sastaje se danas i, ako njezini članovi podrže prijedlog, zakon kreće u postupak savjetovanja i uobičajenu proceduru.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NACIONALNA NAKNADA, MIROVINE