Kultura

Književnost: Objavljen roman Hrvoja Hitreca "Vladar Bosne"

Piše: PolitikaPlus/Hina

Novi povijesni roman hrvatskog književnika Hrvoja Hitreca "Vladar Bosne", u kojem je radnja smještena na prijelazu iz 14. u 15. stoljeće, objavila je zagrebačka nakladna kuća AGM.

 Djelo je, ističe nakladnik, pisano na podlozi povijesnih zbivanja na prijelazu 14. u 15. stoljeće. 

 Naglašava kako autor radnju romana smješta u vrijeme kada su se u tridesetak godina na hrvatskom, srednjoeuropskom, istočnoeuropskom i mediteranskom području odvijali dramatični događaji koji su velikim dijelom utjecali na sudbinu Hrvatske u idućim stoljećima.

 Napominje kako riječ o prijelomnim događajima kao što su dolazak na ugarsko i hrvatsko prijestolje Žigmunda Luksemburškog, poraz kršćanske vojske kod Nikopolja, krvavi sabor u Križevcima, ugarski upadi u Bosnu.

 Tamo poslije Tvrtka smjenjuju kraljevi sve manje utjecajni, a postavlja ih i skida s vlasti bosanska vlastela, poglavito veliki vojvoda Hrvoje Vukčić Hrvatinić, tada se događa i pokušaj Ladislava Napuljskog da se domogne ugarske i hrvatske krune, kao i za budućnost hrvatskih zemalja zlokobna prodaja većega dijela Dalmacije Mlečanima.

 Hrvoje Hitrec rođen je u Zagrebu 1943. Suvremeni je hrvatski književnik, romanopisac, dramski pisac, filmski i televizijski scenarist. Autor je više knjiga, među kojima i romana "Kolarevi".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HRVOJE HITREC, KNJIŽEVNOST