Hrvatska

Predsjednica uputila oproštajnu poruku: O mom radu progovorit će povijest

Piše: PolitikaPlus

Hrvatska predsjednica u odlasku Kolinda Grabar-Kitarović uputila je u subotu putem Facebooka oproštajnu poruku hrvatskoj javnosti na kraju svog petogodišnjeg mandata u kojoj je istaknula da će o njezinom radu progovoriti povijest te kako je ponosna na učinjeno.

"Ponosna sam na učinjeno. Predsjedničku dužnost obnašala sam s dubokim uvjerenjem kako su političke, moralne i kulturne vrijednosti kojima smo se stoljećima vodili u borbi za nacionalnu slobodu i državnu neovisnost, a posebice u Domovinskom ratu, uporište izgradnji snažne države i pravednog društva. Interese hrvatskoga naroda, države i svih državljana branila sam i promicala dostojanstveno i odgovorno, kako mi je nalagao Ustav, iznad bilo čijih i bilo kakvih parcijalnih interesa.

Ime Hrvatske i hrvatskoga naroda bilo mi je svetinja. O svima nama pa tako i o mojemu radu jednoga će dana, s potrebnim odmakom, objektivno progovoriti povijest", napisala je predsjednica u poruci.

Međunarodni položaj Hrvatske danas je bolji nego ikada 

Ustvrdila je da je stanje u društvu i državi koje je bila zatekla tražilo od nje što jasnije određenje ključnih prioriteta državne politike, počevši od demografske revitalizacije i jačanja domovinske sigurnosti, preko ublažavanja društvenih podjela do čvršćeg pozicioniranja u međunarodnoj politici.

"Predlagala sam rješenja za probleme decentralizacije, ukupnog gospodarskog razvoja i ravnomjernog regionalnog razvoja, brendiranja, obrazovanja, socijalne pravde, iseljeništva, skrbi za Hrvate u Bosni i Hercegovini i susjednim državama, kao i vanjskopolitičke inicijative.

Osobitu pozornost posvetila sam našem međunarodnom položaju. On je danas bolji nego ikada. Smatrala sam kako našem članstvu u Europskoj uniji i NATO-savezu treba dati dodanu vrijednost. Stoga sam pokrenula Inicijativu triju mora. Time sam našoj vanjskoj politici u ruke dala kvalitetan alat jačanja hrvatskog položaja na međunarodnoj sceni, prije svega u okviru Srednje Europe i Mediterana. Hrvatska danas razmišlja hrvatski, a djeluje europski i globalno", istaknula je.

Hrvatska koja živi, a ne umire; Hrvatska koja skrbi o svakom Hrvatu i građaninu je Hrvatska koju sam željela i želim

Podsjetila je da je ovo jubilarna godina hrvatske demokracije i pobjede u Domovinskom ratu.

"Ostvarili smo temeljne povijesne ciljeve i težnje. No čekaju nas novi, možda i veći izazovi. Koliko ćemo napredovati, ovisi o ciljevima koje postavimo i volji da ih ostvarimo.

Hrvatska koja živi, a ne umire; Hrvatska koja skrbi o svakom Hrvatu i svakom građaninu, Hrvatska koja je sigurna i koja čvrsto stoji u svijetu - to je Hrvatska koju sam željela i koju želim.

Čvrsto sam uvjerena kako nam temeljne odrednice politike nacionalne pomirbe i zajedništva i dalje moraju biti putokazi u izgradnji države. Izazovi s kojima se suočavamo, posebice demografski, i oni koji će doći zahtijevaju i zahtijevat će od nas visok stupanj političkog suglasja i nacionalnog zajedništva", poručila je.

Rekla je i da je snažno promicala našu samosvijest.

Hrvatska nije usputno stvorena, mala, nemoćna ni neuspješna država 

"Hrvatska nije usputno stvorena - ona ima sve povijesne razloge postojati. Hrvatska nije mala, nemoćna, ni neuspješna država. Povlastica je u njoj živjeti. Ona je izraz najboljih odlika našega duha, nepresušno vrelo optimizma za budućnost.

Budućnost je u našim rukama. Njezino smo jamstvo svi mi, ali prije svega naša djeca i mladi. Oni zavrjeđuju najveću pažnju i skrb. Zato sam svoj mandat velikim dijelom posvetila njima. Otvorimo im perspektivu, pružimo im priliku za što bolje obrazovanje, za obiteljski život i roditeljstvo, za rad i profesionalni uspjeh", naglasila je Grabar-Kitarović.

Poručila je i kako se svi zajednički moraju više posvetiti modernizaciji društva i države.

"Obrazovanje i sustav znanosti, državna uprava, politički sustav, socijalni i zdravstveni sustav - ta i druga područja traže odlučne reforme. Moramo graditi državu odgovorniju građanima, sa što manje administriranja i političkog arbitriranja, što je najveći generator korupcije. Država treba biti servis svojim državljanima, a ne represivni aparat, koji koči život i razvoj. Moramo promicati predodžbu moderne stabilne države, koja se hrabro nosi s izazovima i aktivno sudjeluje u međunarodnim procesima.

Svatko od nas u ostvarivanju tih ciljeva ima određenu dužnost i odgovornost. Osobno ću i dalje poticati duh zajedništva, društvene odgovornosti, optimizma i nacionalnog ponosa", poručila je.

Uspjeh Zorana Milanovića bit će hrvatski uspjeh

Bila sam vam, rekla je, četvrti predsjednik i prva predsjednica.

"Za koji dan dužnost predsjednika preuzet će gospodin Zoran Milanović. Nadam se kako će i dalje jačati ustavni položaj i društveni ugled institucije Predsjednika Republike i umnožiti baštinu uspjeha svojih prethodnika. Želim mu svaki uspjeh jer će to biti hrvatski uspjeh.

Zaključujem svoj mandat Predsjednice Republike s dubokom vjerom u dobru budućnost naše Hrvatske i hrvatskoga naroda. Svima vama, dragim hrvatskim državljanima i svim mojim sunarodnjacima u domovini i diljem svijeta želim svako osobno i obiteljsko dobro. I neka nam živi naša jedina i vječna Hrvatska", poručila je Grabar-Kitarović.

U pismu je zahvalila, prije svega, svim državljankama i državljanima diljem domovine i svijeta. Zatim je zahvalila čelnicima državnih i drugih institucija, svojim suradnicima, kao i svima koji su joj upućivali riječi potpore ili kritike te svima koji su joj iskazivali gostoprimstvo diljem domovine i svijeta.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kolinda grabar kitarović, predsjednica