Regija

Ilegalci: Slovenija u siječnju privela 595 ilegalnih migranata

Piše: PolitikaPlus/Hina

Slovenska policija je u siječnju ove godine zabilježila 595 ilegalnih prijelaza granice, što je 84 posto više nego u istom razdoblju lani, objavilo je  u utorak ministarstvo unutarnjih poslova.

Među ilegalnim migrantima najviše je bilo državljana Maroka, Afganistana, Egipta, Iraka i Pakistana, ali i 15 migranata iz Sirije.
Namjeru da u Sloveniji zatraže međunarodnu zaštitu prilikom privođenja je izrazilo 257 osoba, najviše Marokanaca, a broj onih migranata koji u Sloveniji zatraže međunarodnu zaštitu povećao se za 48,6 posto u odnosu na siječanj 2019.

Od 367 stranih državljana koji su nakon ilegalnog ulaska u državu vraćeni organima sigurnosti susjednih država najviše ih je vraćeno u Hrvatsku - 362.
Kako navode u slovenskoj policiji, i oni migranti koji nakon otkrivanja izraze želju za dobivanjem azila u Sloveniji, obično nakon smještaja u azilni centar napuštaju Sloveniju i nastavljaju put u svoje ciljane destinacije na zapadu i sjeveru, a među njima je najviše Marokanaca.

Iako su zadnjih mjeseci ilegalni ulasci u Sloveniji bili u blagom "sezonskom" padu, očekuje se da će broj ilegalnih migranata idućih mjeseci "naglo" rasti, navode u slovenskoj policiji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ilegalni migranti, slovenija