Mojbiz

Hrvatske banke=Lopovi: Aleksić - Pisat ću Europskoj središnjoj banci

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zastupnik Goran Aleksić (Snaga) najavio je u četvrtak kako će  Europskoj središnjoj banki (ESB), koja provodi nadzor hrvatskih banaka, uputiti pismo i zatražiti da u tom nadzoru utvrdi i neke bitne činjenice koje se tiču tih banaka.

Nakon kolektivne presude i njene pravomoćnosti, prvo 2014. koja se odnosi na nepoštenu kamatnu stopu, pa  2018. koja se tiče valutne klauzule, hrvatske banke nisu postupile po toj presudi, rekao je Aleksić u Hrvatskom saboru u raspravi na slobodnu temu.

Banke to nisu učinile, to znači da uprave hrvatskih banaka nisu poštovale hrvatsko pravo i pravo EU-a, rekao je zastupnik navodeći kako su hrvatske banke u stranom vlasništvo "izrazito nepoštene" u svom poslovanju. "Ja ih zovem lopovima, jer su opljačkale hrvatske građane za 20-ak milijardi kuna temeljem nepoštenih ugovornih odredaba", kazao je Aleksić.

Naveo je da ESB provodi nadzor "navodno" jer se pripremamo za ulazak u euro-zonu, no mišljenja je da tu ima i drugih stvari.

Kaznena prijava protiv HANFA-e

Ivan Lovrinović (PH) izvijestio je kako je podnio kaznenu prijavu protiv HANFA-e  jer od 2010. do 2017., kada se trgovalo mjenicama bez pokrića, nije nadzirala factoring društva u Hrvatskoj.  Podnio sam kaznenu prijavu za zlouporabu položaja i ovlasti, nesavjestan rad u službi i zlouporabu obavljanja dužnosti protiv tadašnje uprave HANFA-e, rekao je zastupnik, dodajući kako je to treća kaznena prijava protiv HANFA-e koja je bila zadužena nadzirati rad factoring društava, a to nije činila.

Hrvatska je u demografskom kolapsu


 Ante Pranić (NLM) kritizirao je Vladinu demografsku politiku, ustvrdio da se radi o čistom PR-u.

Hrvatska se nalazi u demografskom kolapsu, lani je rođeno nikad manje djece, mlade se obitelji iseljavaju, no radikalnih zaokreta u demografskoj politici nema, rekao je zastupnik, navodeći kako je Vlada najavljivala da će dječjim doplatkom biti obuhvaćeno 154 tisuće djece, a obuhvaćeno ih je 20-ak tisuća.

 Vrijednost dječjeg doplatka od 200, 250, 300 kuna, nije se mijenjala 17 godina, ispada da smo u djecu i obitelj više ulagali 2002., kad nam je proračun bio 75 milijardi, nego sada kad je dvostruko veći, rekao je Pranić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GORAN ALEKSIĆ, hafa, banke