Zagreb

EPIDEMIJA: Potvrđen drugi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj

Koronavirus iz Italije stigao u Alžir i Brazil...

Piše: PolitikaPlus/Hina
08:46 Nakon što su Hrvatska, Austrija i Švicarska u utorak izvijestile o prvim slučajevima koronavirusa koji je najvjerojatnije prenesen iz Italije, i Alžir i Brazil izvijestili su o prvim mogućim slučajevima prijenosa bolesti iz Italije.
 
8:14 - Kako javlja Jutarnji list i brat zaraženog mladića je pozitivan na koronavirus. Nalaz njegove djevojke koja je također pregledana negativan je na koronavirus te ona nije zaražena. Ministar Vili Beroš potvrdio je drugi slučaj.
 

 
22:00  U Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" trenutno je hospitalizirano troje ljudi koji su u fazi testiranja na koronavirus, a  nešto uzoraka za testiranje na prisustvo tog virusa pristiže iz ostalih dijelova Hrvatske, izjavila je u utorak navečer ravnateljica Klinike Alemka Markotić.


Molimo za za razumijevanje jer ne možemo davati kontunuirano informacije, no ako bude novih pozitivnih nalaza javnost će biti informirana 20:00 Nalazi devetorice radnika koji su nakon povratka iz Italije hospitalizirani u riječkoj bolnici, negativni su na koronavirus, doznaje se u utorak navečer iz Stožera za zarazne bolesti Primorsko- goranske županije.

Kako su naveli iz stožera, to je utvrđeno analizom uzoraka obavljenoj u zagrebačkoj Klinici za zarazne bolesti "Dr. Fran Mihaljević."19:06
Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u utorak u Rimu nakon sastanka s kolegama iz regije da ne dolazi u obzir zatvaranje granica zbog koronavirusa te da je dogovoreno standardiziranje uputa za putovanja iz zemalja pogođenih epidemijom."U ovom trenutku ne dolazi u obzir zatvaranje granica. To ne bi polučilo adekvatne rezultate", rekao je hrvatski ministar Vili Beroš novinarima po završetku sastanka.

16:50 U Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" zasad nema novih potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, a još uvijek se testiraju nalazi radnika iz Rijeke, čiji se rezultati očekuju predvečer, izjavila  je u utorak ravnateljica klinike Alemka Markotić.

16:15 Kompanija Ericsson Nikola Tesla potvrdila je u utorak da je prvi hrvatski građanin koji je zaražen koronavirusom zaposlenik te tvrtke te da je proteklih dana boravio u Milanu.

Prva osoba u Hrvatskoj zaražena koronavirusom, koja se nalazi u Klinici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" u Zagrebu, zaposlenik je naše kompanije, priopćeno je iz Ericsson Nikole Tesle.

Njihov zaposlenik je u srijedu, 19. veljače, bio na godišnjem odmoru u Milanu na nogometnoj utakmici, a u petak je bio na radnom mjestu u Zagrebu.

U kompaniji je pokrenut postupak djelovanja predviđen za ovakve krizne situacije te smo u direktnom kontaktu sa stručnim tijelima i službama.

Mlađi muškarac koji je pozitivan na koronavirus i nalazi se u Klinici Fran Mihaljević radi u jednoj velikoj hrvatskoj tehnološkoj firmi, a u Milanu je bio na utakmici Lige prvaka Atalanta - Valencia, doznaje Jutarnji.hr. Isti medij javlja da je zaraženi u petak bio na poslu. Iz tvrtke su poručili da još nisu poduzeli nikakve mjere i da čekaju da im se obrate nadležne institucije.

U Hrvatskoj imamo prvog oboljelog od koronavirusa, objavio je u utorak premijer Andrej Plenković.

Utvrđeno je da imamo prvog pacijenta s koronavirusom u Zagrebu u Klinici za infektivne bolesti, rekao je Plenković nakon sastanaka Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu.

Riječ je o mlađem čovjeku i o blažem obliku bolesti, on je izoliran i zasad je dobro, kazao je Plenković. 

Danas u 11.50 minuta dobili smo rezultate testiranja za jednog Hrvata koji je boravio u Milanu. Pokazuje blaže znakove bolesti - rekao je ministar Vili Beroš.  Ministar je rekao i kako će se koncentrirati na kontakte koje je taj mladić ostvario. - Riječ je o bolesti koja je slična gripi i ne očekuju se veće komplikacije od onih u slučajevima gripe - izjavio je Beroš.
 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZAGREB, KORONAVIRUS