Kultura

ZAGREB: Sutra počinju 6. Ženijalni dani u Kino mreži!

Piše: PolitikaPlus
Zagreb, 4. ožujka 2020. — 6. Ženijalni dani u Kino mreži održavaju se ove godine od 5. do 9. ožujka u 29 neovisnih kina u 28 gradova, mjesta i otoka diljem Hrvatske. Međunarodni dan žena, 8. mart, još jednom slavimo kroz filmove i to projekcijama tri djela koja na različite načine i kroz različite žanrove tematiziraju borbu za jednakost i ravnopravnost u (još uvijek) izrazito muškom svijetu.
 
Za ljubitelje povijesnih filmova i visoko stiliziranih kostimiranih drama, tu je najnoviji nagrađivani film renomirane francuske redateljice Céline Sciamma, 'Portret djevojke u plamenu', premijerno u Hrvatskoj prikazan na prošlogodišnjem izdanju zagrebačkog Human Rights Film Festivala.
 
Preko priče o zabranjenoj ljubavi između slikarice i njezinog modela, redateljica ispisuje (nepoznatu) povijest prezentacije žena u slikarstvu i propituje njihovu poziciju pasivnog objekta. Film je na festivalu u Cannesu ovjenčan nagradom za najbolji scenarij i najbolji film LGBT tematike, čime je Sciamma postala prva žena kojoj je dodijeljena ta nagrada.
 
'Mlijeko', novi film islandskog redatelja i autora uspješnice 'Ovnovi', Grimura Hakonarsona, dolazi na domaće kinorepertoare upravo s početkom 6. Ženijalnih dana. Ova izrazito iskrena i humorna drama o ženi koja će uzdrmati svoju ruralnu zajednicu odlukom da se suprotstavi korumpiranom sistemu lokalne industrije proizvodnje mlijeka, još je jedan u nizu sjajnih nezavisnih naslova koji posljednjih godina čine islandsku kinematografiju jednom od najzanimljivijih na svijetu.

Kroz dramatičnu priču o Inge, vlasnici farme do grla u dugovima, redatelj nas vodi s puno humora, zbog čega je film u Torontu dočekan hvalospjevima i kritike i publike, baš kao i na zadnjem izdanju Zagreb Film Festivala gdje je prikazan unutar natjecateljskog programa Ponovno s nama.
 
Svojevrsna atrakcija ovoljetnog izdanja Motovun Film Festivala 'Podržite djevojke' komedija je „na rubu plača“ na temu eksploatacije žena u baru nalik onima iz američkog lanca brze prehrane Hooters čija su glavna odlika oskudno odjevene konobarice koje poslužuju svoje (većinom) muške goste u duhu devize brenda „pivo, burgeri i grudi“.
 
'Podržite djevojke' pronicljiv je prikaz žena u muškom svijetu na rubu političke korektnosti te suosjećajna oda redatelja Andreja Bujalskog modernoj američkoj radničkoj klasi, u kojoj neke od glavnih uloga nose zvijezde serije 'Orange is the New Black' i franšize 'Mrak film'.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ŽENIJALNI DANI, FILM, KINO