Regija

Unatoč autokefalnosti crnogorske crkve: Novak Đoković podržao prosvjede SPC u Crnoj Gori

Piše: PolitikaPlus

Prvi tenisač svijeta Novak Đoković podržao je u petak prosvjede Srpske pravoslavne crkve (SPC) protiv zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim crnogorska vlada želi riješiti pitanje vlasništva nad vjerskim objektima u toj zemlji.

"Pozdrav i podrška za bratski narod u Crnoj Gori", napisao je Đoković u poruci na Twitteru, uz koju je objavio fotografiju s jedne od litija ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Mitropolija crnogorsko-primorska, ogranak Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, od početka godine svakog četvrtka i nedjelje u većini crnogorskih gradova organizira prosvjedne šetnje nakon večernjih molitvi, pod motom „Ne damo svetinje“, kojima prisustvuje nekoliko desetaka tisuća građana i na kojima dominira srpska ikonografija.

Dok SPC tvrdi da joj država Crna Gora zakonom o slobodi vjeroispovijesti želi oduzeti imovinu, u koju između ostalog spada blizu 600 vjerskih objekata te atraktivno zemljište na crnogorskom primorju, vladini dužnosnici objašnjavaju da će Crna Gora primjenom ovog zakona „najzad uvesti pravni red u područje odnosa države s vjerskim zajednicama, afirmirajući građanski koncept moderne države zasnovane na vladavini prava, poštovanju različitosti i sloboda svih građana, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost“.

Dijalog između crnogorske vlade i SPC o spornom zakonu počeo je susretom premijera Duška Markovića i mitropolita Amfilohija sredinom veljače, a bit će nastavljen sastankom ekspertnih timova vlade i mitropolije 11. ožujka.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

spc, novak đoković, crnagora