Mojbiz

Izgrađena u kraljevičkom brodogradilištu: NP Krka dobio dva nova katamarana na električni pogon

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nacionalni park Krka dobio je dva nova katamarana na električni pogon - "Visovac" i "Miljevci", izgrađena u kraljevičkom brodogradilištu, koji će početkom travnja zaploviti rijekom Krkom i pridonijeti očuvanju njezine bioraznolikosti.

Projekt nabave elektrobrodova, koji je u ponedjeljak predstavljen na Roškom slapu, dio je šireg projekta "Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke", usmjerenog i na održivi razvoj i očuvanje ekosustava Krke.

"Visovac" i "Miljevci" vrijedni su 5.807.000 kuna, a izgrađeni su u brodogradilištu "Dalmont" d.o.o. u Kraljevici. Dugi su 14 metara i mogu primiti po 50 putnika i dva člana posade, a na palubi imaju osiguran prostor za smještaj dviju osoba u invalidskim kolicima.

Izgrađeni su od aluminija visoke kvalitete i čvrstoće, što je, kako kažu u tom nacionalnom parku, imperativ kad su u pitanju kakvoća vode Krke i ekološki čimbenici koji moraju biti ispunjeni da bi se živi svijet razvijao neometan čovjekovom prisutnošću. Novi brodovi na krovnoj konstrukciji imaju solarnu elektranu, koja će im u ljetnim mjesecima osigurati dodatnu autonomiju od deset sati.

"Brodovi na električni pogon najprihvatljivije su ekološko rješenje, posebice kada su u pitanju zaštićena područja. Sve naše aktivnosti u Javnoj ustanovi Nacionalnom parku Krki usmjerene su upravo na implementaciju kvalitetnih rješenja koja dugoročno utječu na očuvanje i zaštitu bioraznolikosti rijeke Krke te nam je drago što smo uspješno realizirali i ovaj vrijedan projekt s potpisom hrvatskih brodograditelja", rekla je ravnateljica te javne ustanove Nella Slavica.

Istaknula je da su ti elektrobrodovi izgrađeni prema najnovijim i najvišim ekološkim i tehnološkim standardima, čime je još jedanput potvrđeno višestoljetno umijeće hrvatske brodogradnje.

Direktor i vlasnik brodogradilišta "Dalmont" Ivan Ivić rekao je da elektrobrodovi "Visovac" i "Miljevci" nisu samo prvi takve vrste koji će zaploviti Krkom i Visovačkim jezerom, nego su i prvi katamarani na električni pogon proizvedeni u njihovu brodogradilištu.

"Proizvodnja ekološki prihvatljivih brodova obogatila je višestoljetno iskustvo brodogradilišta te smo posebno ponosni na činjenicu da će hrvatski elektrobrodovi ploviti upravo hrvatskim nacionalnim parkom te pomoći u očuvanju njegovih nadaleko poznatih bogatstava i ljepota", istaknuo je Ivić.

Projekt "Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke", usmjeren i na održivi razvoj i očuvanje ekosustava Krke, sufinancira se u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija", čiji je završetak planiran za 27. svibnja. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj za to je nepovratno odobreno 78.620.719,12 kuna, a ukupna vrijednost projekta je 80.057.649,15 kuna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

np krka, katamarani