Svijet

FRANCUSKA: U Parizu sukob policije i "žutih prsluka" unatoč zabrani okupljanja

Piše: PolitikaPlus/Hina

Francuska policija u subotu je bacila suzavac i sukobila se s pripadnicima "žutih prsluka" koji su prosvjedovali u Parizu, unatoč zabrani masovnih okupljanja čiji je cilj spriječiti širenje koronavirusa.

U televizijskom obraćanju naciji u četvrtak predsjednik Emmanuel Macron najavio je zatvaranje škola te pozvao stanovnike Francuske da izbjegavaju bliske kontakte zbog bojazni od širenja virusa koji je u Francuskoj dosad odnio 79 života, a zarazio više od 3600 osoba.

Vlada je u petak zabranila sva okupljanja više od stotinu ljudi. Pariška policija već je odbila zahtjeve prosvjednika za okupljanjem na određenim mjestima u Parizu, među kojima su Elizejske poljane na kojima je prije gotovo godinu dana došlo do žestokih sukoba između pripadnika snaga sigurnosti i demonstranata. 

"Subota je, to je dan za prosvjede. Neki misle da će ih koronavirus zaobići te odbijaju poštovati ​​savjete", rekao je jedan policajac.

Središte Pariza ranije je bilo blokirano, dok je policija pretraživala torbe i ruksake, zbog bojazni da će se prosvjednici pokušati vratiti na Elizejske poljane. 

Stotine prosvjednika, neki sa zaštitnim maskama, u subotu su rano ujutro krenuli sa željezničke postaje na Montparnasseu, izvikujući parole protiv Macrona. Policija je procijenila da se okupilo oko 400 prosvjednika. 

U gradu je raspoređeno oko 2000 pripadnika snaga sigurnosti kako bi se mogli nositi s potencijalno težom situacijom. 

"Policija još uvijek odolijeva nasrtajima odlučnih pojedinaca", napisala je pariška policija na Twitteru, dodajući da je uhićeno 25 osoba.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FRANCUSKA, ŽUTI PRSLUCI