Regija

BRUXELLES: Skoplje i Tirana dobili zeleno svjetlo za otvaranje pregovora s EU-om

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministri za europske poslove zemalja članica EU-a postigli su u utorak politički dogovor o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, a formalna odluka bit će donesena pisanim putem.

Budući da je Vijeće za opće poslove, koje čine ministri za europske poslove zemalja članica, održalo video-konferenciju na kojoj se ne mogu usvajati odluke, zaključci će biti usvojeni pisanom procedurom.

Očekuje se da će Europsko vijeće, odnosno šefovi država ili vlada zemalja članica, također podržati te zaključke na video-konferenciji u četvrtak.

Dogovor o otvaranju pregovora s te dvije zemlje postignut je na razini veleposlanika zemalja članica u ponedjeljak i sada se samo radi o formaliziranju te odluke.

Što se Sjeverne Makedonije tiče, prva međuvladina konferencija trebala bi se održati nakon što Vijeće dogovori tekst Pregovaračkog okvira.

Hrvatsko predsjedništvo je predložilo da se Komisiju pozove da za obje zemlje "bez odgode, a najkasnije do lipnja" napravi prijedlog Pregovaračkog okvira, ali tijekom rasprave na Odboru stalnih predstavnika oko toga nije bilo suglasnosti i ta je formulacija izbačena.

To znači da dio zemalja članica želi da se ostavi prostor za odugovlačenje prije stvarnog početka pregovora.

Pregovarački okvir je ključni dokument kojim se definira kako će se i na kojima načelima odvijati pristupni pregovori.

Pregovarački okvir trebaju usvojiti zemlje članice jednoglasno i to je uvjet za sazivanje prve međuvladine konferencije o pristupanju na kojoj se formalno pregovori otvaraju. Samo usuglašavanje teksta pregovaračkog okvira može potrajati.

Albanija, za razliku od Sjeverne Makedonije, dobit će i dodatne uvjete.

Prije prve međuvladine konferencije o pristupanju na kojoj se otvaraju pristupni pregovori, Albanija će, između ostaloga, morati ispuniti uvjete u području borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, provesti reformu izbornog zakonodavstva te riješiti fenomen velikog broja neutemeljenih zahtjeva za azilom albanskih građana u EU-u i osigurati njihovu repatrijaciju.

Obje zemlje pregovarat će po novoj metodologiji. Od sada se pregovaračka poglavlja dijele u šest tematskih cjelina ili klastera. Klaster koji bi se trebao prvi otvoriti i zadnji zatvoriti uključuje vladavinu prava, ekonomske kriterije i reformu javne uprave.

Ostalih pet cjelina su unutarnje tržište, konkurentnost i uključiv rast, zeleni program i održiva povezivost, resursi, poljoprivreda i kohezija te vanjski odnosi. Također, više klastera može biti istovremeno otvoreno.

Pregovori u određenim područjima mogli bi se pauzirati, ili čak potpuno obustaviti, a već zatvorena poglavlja mogla bi se ponovno otvoriti, ako se ocijeni da kandidatska zemlja pokazuje ozbiljnu ili dugotrajnu stagnacija ili nazadovanje u provedbi reformi i ispunjavanju uvjeta pristupnog procesa.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

makedonija, albanija