Hrvatska

KREDITI: Šef udruge banaka objasnio kako stopirati kredit na tri mjeseca

Piše: PolitikaPlus

PREDSJEDNIK Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović pričao je u Studiju 4 HRT-a o državnoj garantnoj shemi koja omogućava bankama odgodu otplate kredita stanovništvu ugroženom epidemijom koronavirusa.

Pojasnio je da taj model postoji u većini europskih zemalja i propagira ga Europska komisija, pogotovo kada je u pitanju pomoć zemljama kao što je Hrvatska. Taj model koristit će se u Hrvatskoj u narednom razdoblju, dodao je.

"Poslovne banke će davati novu likvidnost poslovnim subjektima i takvi krediti će biti pokriveni garantnim shemama. Država će pokrivati 70% rizika", rekao je Adrović. To se odnosi na pravne osobe.

Što je s fizičkim osobama?

"Za fizičke osobe je gotov dogovor banaka i način na koji će se obratiti građanstvu. Svima koji su pogođeni epidemijom, da im se ponudi moratorij na kredite u narednom razdoblju. To će vrijediti za sve obaveze za travanj, svibanj i lipanj. Svi oni koji otplaćuju stambene ili gotovinski kredite, a na minimalcu su ili ne primaju plaću dobit će odgodu plaćanja na tri mjeseca, s mogućnošću da se taj rok produlji još tri mjeseca. Oko toga su se složile sve banke", objasnio je Zdenko Adrović.

Na pitanje kako će osobe dokazati da ne primaju plaću ili da su na minimalcu te trebaju li donijeti neku potvrdu poslodavca, Adrović je rekao da se pokušava izbjeći dolazak klijenata u poslovnicu.

"Sve će se moći riješiti elektronski ili telefonski. Naprosto ćemo vjerovati ljudima da im je plaća umanjena ili da je nemaju, a to će se kasnije provjeravati. U ovom trenutku ćemo ići na povjerenje", dodao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KREDITI, SAVJET