Hrvatska

Udruga Život: Hitno ići s 11 mjera - otvoriti tržnice za primarne proizvođače

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hitno otvaranje tržnica za primarne proizvođače, isplata pomoći OPG-ovima radi zatvorenih tržnica od 3.250 kuna mjesečno po zaposlenom, stavljanje u funkciju državnog poljoprivrednog zemljišta, uvođenje poreza na neobrađeno poljoprivredno zemljište, - neke su od mjera čije hitno donošenje traži Udruga "Život".

Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) Hrvatske "Život" u ponedjeljak je zatražila donošenje 11 hitnih mjera za spašavanje poljoprivredne proizvodnje te mjera za očuvanje i povećanje proizvodnje nakon krize uzrokovane koronavirusom.

Iz Udruge tako traže hitno otvaranja tržnica za primarne proizvođače, pojašnjavajući da općine i gradovi trebaju uložiti i osigurati rad tržnice na sličan način kao što rade trgovine. 

Za tu svrhu trebaju ograditi tržnice tako da je ulaz u tržnicu na jednom ili maksimalno dva mjesta gdje trebaju osigurati nadzor ulaza i dezinfekciju, ističu u priopćenju.

Treba osigurati prodajna mjesta samo za primarne proizvođače bez trgovaca, a prodajna mjesta treba organizirati tako da se prodaje samo u svakom drugom redu. Ukoliko je broj primarnih proizvođača veći od broja prodajnih mjesta treba organizirati prodaju po principu par-nepar tj. tako da se broj prodavača raspodjeli u dvije grupe koje bi se izmjenjivale, ističu iz Udruge.

Na taj bi se način, smatraju, zadovoljile sve sigurnosne mjere i omogućilo prijelazno razdoblje i barem minimalnu prodaju svojih proizvoda OPG-ima koji ovise o prodaji na tržnici. 

Udruga "Život" traži i pomoć OPG-ovima koji zbog zaštite za suzbijanje epidemije nisu mogli prodavati na tržnici s iznosom od 3.250 kuna mjesečno po svakom zaposlenom. 

Pomoć poljoprivrednim proizvođačima kroz ispunjavanje njihovih zagarantiranih prava, a to je isplata poticaja u punom iznosu najkasnije do 15. travnja 2020. godine, traže iz udruge. 

Predlažu i hitnu obrada svih prijava na natječaje ruralnog razvoja, odnosno ubrzanje odobravanja projekata te hitno raspisivanje svih preostalih natječaje, uz njihovo usmjeravanje prema mikro i malim poljoprivrednicima te smanjenje kompliciranost natječaja i administracije. 

"Hitno staviti u funkciju svo poljoprivredno zemljište u vlasništvu države, korištenju kod Hrvatskih šuma i privatno zemljište. Uvesti porez na neobrađeno poljoprivredno zemljište", traže iz Udruge Život.

Traže i osiguranje brzih kreditnih linija s kamatnom stopom do 1 posto kako bi se iz financirala nadolazeća proljetna sjetva, kreditiranje mjera ruralnog razvoja i osigurala obrtna sredstva.

Banke bi, kako ističu, trebale davati iste uvjete kao što daju poljoprivrednicima iz svojih matičnih država.

Traže također i reprogramiranje i zamrzavanje otplate kredita do završetka krize, oslobađanje plaćanja zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta za ovu godinu, oslobađanje plaćanja poreza, doprinosa i komunalnih naknada do završetka krize te njihovo smanjenje dugoročno. 

Mjere uključuju i smanjenje cijena osnovnih energenata nužnih za poljoprivrednu proizvodnju, gospodarstvo i građane (električna energija, plin...) te smanjenje cijena autocesta, jer, kako navode "poljoprivrednici plaćaju troškove autocesta i do 500 puta više nego austrijski, slovenski, mađarski i drugi poljoprivrednici".

Traže također povećanje kvota plavog dizela po poljoprivrednom gospodarstvu i snižavanje cijene istog.

Popis mjera iz Udruge "Život" završavaju mjerom preuzimanja plaćanja obveza za članove i vlasnike OPG-ova koji moraju boraviti u samoizolaciji uslijed sumnje na infekciju korona virusom. "Općine moraju osigurati iz javnih radova djelatnike koji će zamijeniti poljoprivrednike koji su u izolaciji ili zaraženi korona virusom", zaključuje se u priopćenju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

poljoprivreda, mjere